search icon

Οικονομία

«Υπερέσοδα» 875 εκατ. ευρώ οδηγούν σε νέες επιδοτήσεις για καύσιμα και ενέργεια

Για μετά τον Σεπτέμβριο και εφόσον «προσγειωθούν» οι τιμές φυσικού αερίου - Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο – «Επιστρέφουμε στην κοινωνία»

(ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI)

Δημοσιονομικό χώρο για παροχή νέων μέτρων ανακούφισης κατά της ακρίβειας και για μετά τον Σεπτέμβριο, που θα τελειώνουν τα προγράμματα Fuel Pass και Power Pass και θα ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, αρχίζει να διανοίγει και πάλι η κυβέρνηση.

Πριν καν διαθέσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για το Power Pass τον Ιούλιο, ο Ιούνιος έκλεισε με «ουρανοκατέβατα» κρατικά έσοδα από φόρους 875 εκατομμυρίων συνολικά.

Δημιουργείται ένα νέο μαξιλάρι που ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις θα διαφανεί αν θα έχει συνέχεια και αν φτάνει λόγω διεθνούς περιβάλλοντος.

«Η Οικονομία μας προσφέρει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα» λένε αρμόδιες πηγές, αν και τυχόν νέες αυξήσεις στην τιμή φυσικού αερίου απειλούν να εξανεμίσουν τα περιθώρια αυτά πριν καν σχηματιστούν.

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα αποτυπωθούν σε περίπου δέκα μέρες, μια πρώτη εκτίμηση των προσωρινών στοιχείων δείχνει ότι τον Ιούνιο:

• στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν 875 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από φόρους, από όσο προβλεπόταν

• καταγράφεται έτσι μια υπέρβαση εσόδων 25% έναντι των αναμενομένων εσόδων,

• η αύξηση εισπράξεων φόρων είναι εν μέρει απόρροια των ανατιμήσεων. Ωστόσο, είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του πληθωρισμού (12% τον Ιούνιο) που ώθησε προς τα πάνω τις τιμές και τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Το πόσο και σε ποιους τομείς θα καταγραφεί σε ένα δεκαήμερο στα αναλυτικά στοιχεία

• το υπόλοιπο μέρος των αυξημένων κρατικών εισπράξεων συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης και την πορεία της οικονομίας, που δείχνει αντοχές και στο άκρως αρνητικό β΄ τρίμηνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τουρισμός θεωρείται «κλειδί» της επιτυχίας αυτής καθώς, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, τα στοιχεία των αφίξεων δείχνουν η Ελλάδα είναι ίσως πλέον η μόνη χώρα της ΕΕ με αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία τιμών της αγοράς φυσικού αερίου, που επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλα φαντάζουν αβέβαια έως τουλάχιστον τις 21 Ιουλίου όπου θα κριθεί αν θα λειτουργήσει ξανά ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1, αλλά αν οι τιμές «προσγειωθούν» ελαφρώς από τα 162 -180 που κινούνται τελευταίως, τότε το περίσσευμα εσόδων του Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει την βάση νέων σχεδίων επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το φθινόπωρο.

Ενθαρρυντικό θεωρούν πάντως στο οικονομικό επιτελείο ότι, εκτός από τις ασκήσεις αυτάρκειας ενέργειας και ρεύματος που κάνει η χώρα με υποκατάσταση αερίου από λιγνίτη και ανανεώσιμες ΑΠΕ (φέτος θα μπουν διπλάσιες από ό,τι το 2019) «ο κόσμος προσέχει πιο πολύ την ενεργειακή κατανάλωση πλέον. Κράτος και πολίτες κάνουν προσπάθεια για εξοικονόμηση που ούτε κατά διάνοια υπήρχε πριν» τονίζουν, εισφέροντας πολλαπλά στη μείωση της εξάρτησης και στη θωράκιση της χώρας και της οικονομίας από τη διεθνή κρίση.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Gazprom απειλεί να κάνει την Ευρώπη… Σιβηρία – Η επιστολή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου

«Τουρισμός για Όλους»: Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι και μικρά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα για την ένταξη καταλυμάτων τύπου Airbnb

Πτώχευση Celsius: Πώς ο διάσημος δανειστής crypto κατέρρευσε παρασέρνοντας δεκάδες επενδυτές

Exit mobile version