της Μαίρης Λαμπαδίτη
Τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου σχεδιάζει η ΓΣΕΕ για τη χορήγηση συμπληρωματικών παροχών (επικουρική) και εφάπαξ στους Έλληνες μισθωτούς με δεδομένο ότι τα δημόσια επικουρικά ταμεία έχουν καταρρεύσει.
Ανέθεσε ήδη σε γραφείο την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης αν και πολλοί ειδικοί στην ασφάλιση θεωρούν το σχέδιο ως μετέωρο βήμα λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευρά των εργαζόμενων.
Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή η επιβάρυνση να είναι μικρή (0,50% για τον εργαζόμενο, 1% για τον εργοδότη) καθώς ακόμα δεν υπάρχει χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους. Το ταμείο θα καλύπτει τους περίπου 750.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Επίσης εκτός από τους κλάδους και κάποια εταιρεία εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να καταβάλλει και υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης για τους εργαζόμενούς της κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, έχουν θέσει ξεκάθαρα το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται σημαντική κυβερνητική παρέμβαση, καθόσον δεν εκτιμάται ότι υπάρχει σήμερα χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους.
Στο ταμείο θα λειτουργούν ατομικές μερίδες, μέσω των οποίων θα κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού. Οι τακτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των μικτών τακτικών αποδοχών. Εισφορές θα καταβάλλονται και στα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα άδειας, ενώ οι συντάξεις θα καταβάλλονται σε 12μηνη βάση (αν δεν επιλεγεί η λύση της εφάπαξ παροχής).
Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 18 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ και 121.000 μέλη.