της Μαριάννας Τζάννε
Ως τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οικειοθελήςκατεδάφιση αυθαιρέτων προκειμένου να γίνει άρση των ποινικών κυρώσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων. Μόνη υποχρέωση είναι η καταβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ.
Πρόκειται για μια από τις πολλές διατάξεις πολεοδομικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει εκπρόθεσμη τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Σε αυτές, όπως είχε γράψει τις προηγούμενες μέρες το newmoney.gr,περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο αποχαρακτηρισμός χορτολιβαδικών εκτάσεων σε περιοχές που απώλεσαν τον χαρακτήρα τους πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος (11/6/1975) λόγω επεμβάσεων που έγιναν βάσει διοικητικής πράξης (π.χ. απόφαση νομάρχη), η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας. Έως σήμερα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη είχε ισχύ σε δάση και δασικές εκτάσεις που είχαν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα μετά από νόμιμες διοικητικές πράξεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ευνοϊκές διατάξεις αφορούν και όσους έχουν εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί και μετά τις 28.07.2011 έως σήμερα. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι της 31 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση της κατεδάφισης.
«Μετά τη διαπίστωση εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλως των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων…».
Όπως ορίζει η διαδικασία ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώνει για την κατεδάφιση – εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας (και όχι από τη σύνταξη της έκθεσης, όπως ίσχυε έως σήμερα) και το Τοπικό Παρατηρητήριο ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται το πρόστιμο των 500 ευρώ.
Για τους βοηθητικούς χώρους ναών που εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις, προβλέπεται από την τροπολογία ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για μια τριετία. Προυπόθεση είναι εντός αυτής, να λάβουν την έγκριση επέμβασης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως απαιτεί ο νόμος.
Κατά τη διάρκεια της τριετίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, κήρυξής τους ως αναδασωτέων, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και, εφόσον εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις και εγκρίσεις, οι πράξεις αυτές ανακαλούνται από τη δασική υπηρεσία.
Τα ίδια ισχύουν και για ναούς και βοηθητικούς χώρους αυτών, μετόχια, ησυχαστήρια, ιερές μονές με τους βοηθητικούς χώρους τους, παρεκκλήσεια και ιερά προσκηνήματα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura.
Με άλλη διάταξη της τροπολογίας το ΥΠΕΝ ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική πολεοδομία με υπουργική απόφαση που θα δίνει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος, «το οποίο θα αφορά στα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας και περιλαμβάνει δημόσια γεωχωρικά και λοιπά δεδομένα του εθνικού πολεοδομικού σχεδιασμού».