Της Μαριάννας Τζάννε
Στα 462 εκατομμύρια υπολογίζονται οι σακούλες από super market και μεγάλα καταστήματα λιανικής, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί στο εμπόριο, με πρόβλεψη ότι έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 620 εκατομμύρια.
Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι σακούλες από τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει κάθε τρίμηνο μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, παρ’ ότι το καλοκαίρι θα περίμενε κανείς να είναι αυξημένη. Σήμερα, τα έσοδα από το τέλος ανέρχονται σε 13.860.000 ευρώ, από τα οποία δεν καταλήγει ούτε ένα ευρώ, στα ταμεία του κράτους. Από το 2019, αναμένεται αύξηση των εσόδων λόγω και της εκτίναξης του τέλους ανά πλαστική σακούλα στα 9 λεπτά του ευρώ.
Στόχος είναι στο τέλος του 2019 να αντιστοιχούν κάτω από 90 σακούλες ανά άτομο τον χρόνο, για όλες τις χρήσεις.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει θεσπιστεί η σήμανση στις λεπτές πλαστικές σακούλες, «ώστε να γνωρίζουμε και τις εισαγωγές και την ποιότητά τους, αλλά και να αποδίδουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς το τέλος ανακύκλωσης».
Κατά τον κ. Φάμελλο, οι προσπάθειες για τη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας δεν μπορούν να είναι ξεκομμένες από την ανακύκλωση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού και αυτό είναι μια “πρόσκληση” και προς την ελληνική βιομηχανία πλαστικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, σήμερα στα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού είναι περίπου 6-8%.
Ο στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι να φτάσουμε στο 50% ανακυκλώσιμου υλικού μέσα στα πλαστικά.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στον οποίο καταλήγουν τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας για να χρηματοδοτεί αντίστοιχες δράσεις, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερις δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα διανεμηθούν στους δημότες 50.000 πλαστικές σακούλες πολλαπλής χρήσης, 11.100 πάνινες τσάντες και περίπου 2.500 καροτσάκια μεταφοράς, για άτομα που υπάρχει ανάγκη επιπλέον στήριξης στα ψώνια τους (άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.). Γίνονται προσπάθειες ώστε η πιλοτική διανομή να γίνει εντός του 2018 ή τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η μαζική διανομή σε όλη τη χώρα θα γίνει μέσα στο 2019.