search icon

Οικονομία

ΥΠΕΝ: Αρχίζει ο «γολγοθάς» με τους θεσμούς για την ενεργειακή ατζέντα

Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του  ΔΕΣΦΑ

Της Μαριάννας Τζάννε

Με την επιστροφή των θεσμών προκειμένου να  κλείσουν τα ενεργειακά θέματα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για το ΔΕΣΦΑ, ανοίγει η ατζέντα της εβδομάδας για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.  

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα και μαζί τους ανοίγουν και όλα τα μέτωπα της ενέργειας που τέθηκαν επί τάπητος στην γ΄ αξιολόγηση και πρέπει να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν: οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ στην αγορά του φυσικού αερίου, οι αλλαγές στην χρέωση προμηθευτή, οι αργές διαδικασίες στην εφαρμογή του target model και φυσικά το μεγάλο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που οι θεσμοί πιέζουν να τρέξουν πριν το καλοκαίρι αλλά οι συνθήκες είναι εντελώς ανώριμες. Αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δικαιολογητικών μέχρι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, της προσεχούς Πέμπτης ώστε να ανοίξουν οι προσφορές. Από τα επιτελεία των διεκδικητών θεωρείται ανοικτό ζήτημα ο β΄ γύρος, επιλογή που θα ακολουθήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εφόσον οι αποτιμήσεις των δικών του συμβούλων για το ΔΕΣΦΑ είναι πάνω από τις προσφορές των δύο υποψηφίων.  

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το υπουργείο καλείται να διαχειριστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα «πωλητηρίων» για τα οποία η άσκηση δεν θα είναι εύκολη. Ο νεώτερος σχεδιασμός του υπουργού Περιβάλλοντος  Γιώργου Σταθάκη φαίνεται να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο κ. Σταθάκης έχει αρχίσει να διερευνά την πώληση ποσοστών μέσω έκδοσης ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές, μοντέλο που προτείνεται και για το 17% της ΔΕΗ. Το υπουργείο φέρεται να έχει προσλάβει συμβούλους για να εξειδικεύσει την πρότασή του, παρόλο που το  ΤΑΙΠΕΔ κινείται στην λογική της πώλησης του 35% των ΕΛΠΕ και του 65% της ΔΕΠΑ.  

Μέχρι τα τέλη του μήνα, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να είχε γίνει μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ΝΟΜΕ. Το γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ παρέμεινε τέλη Γενάρη στο 85% ενώ στα τέλη Δεκέμβρη με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 75,2% αποδεικνύει ότι οι δημοπρασίες είναι ανίσχυρες να πετύχουν το στόχο τους. Το υπουργείο θα προσέλθει στις συζητήσεις με τους θεσμούς, ζητώντας να κατέβει ο πήχης των στόχων που θεωρούν πολύ υψηλούς και οι ιδιώτες προμηθευτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τα ΝΟΜΕ το μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση.

Οι ιδιώτες, υποστηρίζουν ότι οι ΝΟΜΕ κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν δίνουν περιθώριο για βελτιωμένες εμπορικές πολιτικές στους προμηθευτές.  Προτείνουν μάλιστα σαν λύση την αναλογική κατανομή των ποσοτήτων του προϊόντος στους προμηθευτές βάσει των μεριδίων που κατέχουν και υποχρεωτική χρήση τους στην προμήθεια. Όπως επισημαίνουν, η ύπαρξη δημοπρασιών ανά τρίμηνο επιτρέπει την συνεχή διόρθωση των αναγκαίων ποσοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την χρέωση προμηθευτή που έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες γκρίνιες στην αγορά με τους εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας να παραπονιούνται ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες στην έλλειψη ανταγωνιστικότερων τιμολογίων στην λιανική, έχουν συμφωνηθεί αλλαγές από την διαπραγμάτευση του περασμένου Δεκέμβρη. Σχεδιάζεται για παράδειγμα, η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τη χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Μέχρι να βρεθεί αυτός ο μηχανισμός έχει προταθεί να αξιοποιηθούν τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ ώστε να υπάρξει ορθολογικότερη χρέωση προμηθευτή. Για το φυσικό αέριο, οι συζητήσεις της ΔΕΠΑ με την Ιταλική ΕΝΙ φαίνεται να έχουν καταλήξει.

Για την Shell είναι σε προχωρημένο στάδιο με την διοίκηση της ΔΕΠΑ να εκφράζει πρόσφατα την εκτίμησή της, ότι θα έχουν καταλήξει πριν τα τέλη Μαρτίου όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Από την πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (Ζενίθ), η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει ολοκληρωτικά (σ.σ ενδέχεται να κρατήσει ένα πολύ μικρό μερίδιο) ενώ από την ΕΠΑ Αττικής θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Shell, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή στο σχήμα και νέου εταίρου. Για το Target Model οι συνθήκες επίσης δεν έχουν ωριμάσει καθώς για την μετάβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.

Exit mobile version