Της Ελένης Στεργίου
Ξεκινά η φθινοπωρινή μάχη για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης έκανε πράξη τις “εντολές” του Μνημονίου και ορίστηκε η τιμή της πρώτης δημοπρασίας, για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ προς ιδιώτες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με το Μνημόνιο, να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ από 90% το 2016 σε 50% έως το 2020, ούτως ώστε να μην επανέλθουν τα σενάρια πώλησης μονάδων και του σχεδίου της “μικρής” ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι για το 2017 ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 20% το ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά. Τα ΝΟΜΕ δίνουν τη δυνατότητα σε τρίτες εταιρίας να αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο τους λιγνίτες και τα νερά και να διαμορφώσουν ένα «καλάθι προιόντος» ανάλογο με αυτό της ΔΕΗ, προκειμένου να την ανταγωνιστούν στην λιανική αγορά.
Ειδικότερα, η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας ορίστηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα 37,35 ευρώ/μεγαβατώρα, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 42-43 ευρώ που πωλείται το ρεύμα στην αγορά χονδρικής. Στη συνέχεια οι ιδιώτες με βάση την τιμή θα κρίνουν τη συμμετοχή τους στην πρώτη δημοπρασία και εφόσον είναι ισχυρή τότε αυξηθεί το μερίδιο στην αγορά λιανικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιώτες κατέχουν το 9,74% και η ΔΕΗ το 90,26%. Η φθινοπωρινή δημοπρασία αφορά ποσότητες που ισοδυναμούν με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και η παράδοση ενέργειας στους αγοραστές θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο.
Επισημαίνεται ότι η διαρροή πελατών από τη ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό, που κάθε μήνα αυξανόταν με ποσοστό 1%, τον Ιούλιο φρενάρισε. Τόσο επειδή από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ άρχισε την έκπτωση 15% για τους συνεπείς καταναλωτές όσο και επειδή η πλειονότητα των ιδιωτών αποφάσισε να βάλει φρένο στις αντίστοιχες διαφημιστικές καμπάνιες, περιμένοντας τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου.
Για το 2017 οι δημοπρατούμενες ποσότητες πρέπει να είναι ίσες με το 12% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους , για το 2018 ίσες με το 13% και για το 2019 επίσης ίσες με το 13%.
Συνολικά, για την κάλυψη των δημοπρασιών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 1.400 MW λιγντικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ,.
Τον Ιούλιο, το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στην αγορά λιανικής έμεινε στάσιμο μετά από σερί μηνιαίων αυξήσεων της τάξης του 1%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα..
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) το μερίδιο τους αυξήθηκε οριακά τον Ιούλιο κατά 0,18%, φθάνοντας συνολικά στο 9,74% από 9,56% τον προηγούμενο μήνα.