Διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις από τους κλάδους επαγγελματιών στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή μελετάει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μαζί με τη διεύρυνση της ακτίνας των επαγγελμάτων όπου θα ισχύσει το μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αύξηση του «φορο-μπόνους» για ηλεκτρονικές πληρωμές στις 4.400 ευρώ (από 2.200 ευρώ). Ακόμα συζητείται η διεύρυνση του καταλόγου με τα τεχνικά επαγγέλματα που «ξεκλειδώνουν» μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, αλλά και η χρονική επιμήκυνση του μέτρου το οποίο κανονικά λήγει το 2025.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο, το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά. Το μέτρο της έκπτωσης φόρου για ηλεκτρονικές πληρωμές εφαρμόστηκε το 2022 παρέχοντας έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για δαπάνες έως 5.000 ευρώ. Παρά τη θεωρητική του ελκυστικότητα, ελάχιστοι φορολογούμενοι το εκμεταλλεύτηκαν, ενώ κανείς δεν κάλυψε το μέγιστο όριο της έκπτωσης. Οι πολίτες συνέχισαν να επιλέγουν πληρωμές με μετρητά, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου οφέλους που προσφέρει η μη έκδοση απόδειξης.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα, εργασία από υδραυλικό που κοστίζει 100 ευρώ, αν ο πελάτης ζητήσει απόδειξη το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί σε 124 ευρώ (100+24% ΦΠΑ). Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ο πελάτης θα αφαιρέσει το 30% της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημά του, δηλαδή 37,2 ευρώ. Αν το ετήσιο εισόδημά του είναι μέχρι 20.000 ευρώ, το όφελος από τη μείωση φόρου θα είναι 8,2 ευρώ (37,2 ευρώ χ 22%). Συνολικά, η υπηρεσία των 100 ευρώ ζητώντας απόδειξη θα κοστίσει στον πελάτη 124 ευρώ με άμεση πληρωμή ΦΠΑ, ενώ το όφελος που θα επιστραφεί μετά από μήνες θα είναι μόλις 8,2 ευρώ. Ουσιαστικά, η επιπλέον επιβάρυνση παραμένει 15,8 ευρώ.
Ενα άλλο παράδειγμα: Για την επισκευή οικιακής συσκευής κόστους 80 ευρώ, αν εκδοθεί απόδειξη ο πελάτης θα πληρώσει 99,2 ευρώ (80+24% ΦΠΑ). Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα αφαιρεθεί το 30% του ποσού από το φορολογητέο εισόδημά του, δηλαδή 29,76 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, η επιστροφή φόρου θα υπολογιστεί ανάλογα με τον συντελεστή φορολόγησης.
Με συντελεστή 36%, το όφελος θα είναι 10,71 ευρώ (29,76 x 36%). Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση του ΦΠΑ (19,2 ευρώ) υπερκαλύπτει το φορολογικό όφελος, το οποίο θα αποδοθεί με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Ο πελάτης τελικά επιβαρύνεται με 8,49 ευρώ περισσότερο για την επιλογή πληρωμής με κάρτα και την απαίτηση απόδειξης.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του μέτρου το ΥΠΕΘΟ εξετάζει:
1. Την ενίσχυση του οφέλους που θα έχουν οι φορολογούμενοι εάν πραγματοποιούν τις πληρωμές προς επαγγελματίες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με τον διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου ή την αναπροσαρμογή του κατά τρόπον ώστε το όφελος για τον φορολογούμενο από την ηλεκτρονική πληρωμή να υπερκαλύπτει το όφελος από την κλοπή (στην ουσία έτσι είναι) του ΦΠΑ (24%) ώστε να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
2. Τη διεύρυνση της λίστας των επαγγελματιών οι αποδείξεις των οποίων θα εξασφαλίζουν πρόσθετα οφέλη στους λήπτες.
Οι δαπάνες που σήμερα οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών. Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet), PayPal.
Διαβάστε ακόμη
Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο: Τα μεγάλα projects (pics)
Δημόσιο κατά ιδιωτών για τους δασικούς χάρτες
Ν.Γ. ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ Α.Ε.: 174 χρόνια αδιάκοπης «μεθυστικής» πορείας (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα