Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την οικογένεια είναι η ακρίβεια. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς διεθνές και ευρωπαϊκό», δήλωσε στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα μας «έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη συνολικά, σε όλα τα προϊόντα».
Αναφορικά με το μέτρο του ΦΠΑ που έχει μειωθεί σε άλλες χώρες ως μέτρο για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας σχολίασε πως: «Η Ισπανία μηδένισε το ΦΠΑ στο γάλα. Στα αποτελέσματα Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός είναι στο 13%, στην Ελλάδα είναι -3%. Εμείς που δεν μειώσαμε το ΦΠΑ στο γάλα έχουμε αποπληθωρισμό, η Ισπανία έχει συν 13%».
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων λέγοντας πως γίνονται έλεγχοι και «εφόσον κερδίζουν παραπάνω χρήματα, τους επιβάλλουμε πρόστιμα και αυτό έχει αποδώσει. Για αυτό βλέπετε πως στο γάλα έχουμε αποπληθωρισμό, ότι πολλές εταιρείες έρχονται και συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μόνιμη μείωση τιμής στο 5%. Μέχρι στιγμής έχουν επιδοθεί 5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και αυτή τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 5.000 κωδικοί. Αν υπάρξουν ευρήματα θα επιβληθούν πολύ βαριά πρόστιμα».
«Έχουμε υλοποιήσει πάνω από 14.000 ελέγχους μέχρι τώρα. Και βλέπουμε πολλές εταιρείες που ελέγχονται δεν προχωρούν σε ανατιμήσεις, αντίθετα, οι περισσότερες προχωρούν σε μειώσεις των τιμών του προϊόντος. Βεβαίως, δεν είμαστε ικανοποιημένοι και η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται».
Για το ζήτημα της τιμής του ελαιόλαδου που έχει εκτοξευτεί στην αγορά, ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί το λάδι γιατί αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός του ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Σημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη και αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι. Η τιμή διαμορφώνεται στην τιμή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές. Έχουμε κοινή αγορά. Εάν βάλουμε πλαφόν στον παραγωγό, 3 ή 4 ευρώ, την άλλη μέρα στην Ελλάδα πρέπει να το πουλήσει 3 ευρώ και όποιος Ιταλός έρχεται ή Ισπανός θα το αγοράσει 9 ευρώ. Τι θα κάνει ο παραγωγός; Υποχρεωτικά, για να επιβιώσει θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί που έχει το μεγαλύτερο έσοδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε διατίμηση γιατί διαφορετικά δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα, θα κυκλοφορούσε μόνο στη μαύρη αγορά σε υψηλότερες τιμές».
Ακόμη, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή e-katanalotis όπου οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές στο εκάστοτε τρόφιμο στα σούπερ μάρκετ και να κάνουν σύγκριση και να βρίσκουν το πιο οικονομικό προϊόν.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κωδικούς προϊόντων με μειωμένες τιμές και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 500. Αυτή η πρωτοβουλία, την οποία πρώτη έκανε η Ελλάδα θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές στα ράφια», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.
Επισήμανε πως γίνεται έλεγχος στο περιθώριο του κέρδους και των τυποποιητών του λαδιού.
Για το καλάθι του νοικοκυριού ανέφερε πως «πάει πολύ καλά. Εφόσον αυτό το μέτρο αποδίδει θα το συνεχίσουμε».
Διαβάστε ακόμη
O Τζέιμι Nτίμον πουλά 1 εκατομμύριο μετοχές της JP Morgan
Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – πρωταθλητές του 2023, με αποδόσεις έως και +300%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ