search icon

Οικονομία

ΙΟΒΕ: Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης – Ανησυχία λόγω εκλογών (πίνακας)

Ρυθμό ΑΕΠ 1,4% και πληθωρισμό 4% βλέπει το ΙΟΒΕ για το 2023 στην τριμηνία έκθεση του - Να μην υπάρξουν αναταράξεις λόγω των εκλογών - Ζητούμενο η επενδυτική βαθμίδα

Κινδύνους «πέριξ των βουλευτικών εκλογών», ιδιαίτερα αν προκληθεί μια παρατεταμένη αβεβαιότητα που μπορεί να καθυστερήσει επενδύσεις και να επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα, βλέπει το ΙΟΒΕ. Χαμηλώνει δε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και την διατήρηση του πληθωρισμού.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, «για τη χώρα μας, οι βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες είναι σημαντικές για τη σταθερότητα που θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και τη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης πολιτικής που θα μπορεί να συνδυάσει δύο επιθυμητά χαρακτηριστικά: σοβαρότητα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον και πρόθεση για μεταρρυθμιστικές τομές.

Στην τριμηνιαία έκθεση του για την οικονομία το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για ανάκαμψη το 2022, σε 5,2% (σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω της απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας από το 3ο τρίμηνο και ειδικότερα της μικρότερης αύξησης των εξαγωγών (5,8%).

Για το 2023, το ΙΟΒΕ αναμένει βραδύτερη ετήσια ανάπτυξη, κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους (έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,6%), λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας. Συμφώνα με το ΙΟΒΕ «η γεωπολιτική αστάθεια σε ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τα δημοσιονομικά μεγέθη, η εκτέλεση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», η εκλογική περίοδος και η χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2023».

Ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2023, οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν την υψηλότερη συμβολή, με ετήσια διεύρυνση κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% (με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση, +0,8%). Αναμένεται επίσης μικρή περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 2,1% και 2,7% αντιστοίχως.

Πληθωρισμός και επενδυτική βαθμίδα

Επίσης στην έκθεση διατυπώνεται και εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο 9,6% για το 2022 και στο 4,% για το 2023, και της ανεργίας στο 12,3% και 11,5% αντιστοίχως.

Το ΙΟΒΕ περιμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «βλέπει» μια μικρή καθυστέρηση ενός έως δύο τριμήνων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, ενώ η Ελλάδα που κατέγραφε σημαντικά ελλείμματα, είναι σημαντικό να παρουσιάσει ένα μικρό και συστηματικό πρωτογενές όχι μόνο για την επενδυτική βαθμίδα αλλά και για την σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Στην έκθεση μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το 2023 είναι εκλογικό έτος, το πρώτο έτος που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται υπό στενή δημοσιονομική επιτήρηση μετά το 2010, καθώς και το έτος στο οποίο αναμένεται η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η συνετή δημοσιονομική διαχείριση είναι συνεπώς ιδιαίτερα κρίσιμη».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικές απάτες: Με sms ή κλήση η χρήση κάρτας πάνω από 1.000 ευρώ

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

S&P Global Ratings: Δύσκολο το 2023 για τις τράπεζες – Καλύτερα θωρακισμένες οι ελληνικές

Exit mobile version