search icon

Οικονομία

ΙΟΒΕ: Εκτίμηση για ανάπτυξη 4% υπό προϋποθέσεις για το 2021

Δεδομένη η ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του έτους. Κομβικής σημασίας η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Κρίσιμο δεδομένο να μη χαθεί η τουριστική χρονιά

Ύφεση από 9% έως 9,5% για το 2020 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 4-4,3% για το τρέχον έτος προβλέπει στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό ανάπτυξης για το 2021 είναι, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Βέττας, να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με γρήγορους ρυθμούς έως το τέλος Απριλίου, ώστε να μη χαθεί η τουριστική χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, αν υπάρξουν προβλήματα στον εμβολιασμό και τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος, τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,5-1%, επίπεδα που προβλέπει το δυσμενές σενάριο του Ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ύφεση είναι δεδομένη, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση διαρκεί πλέον ένα χρόνο, πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, τονίζοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα είναι κρίσιμο κατά πόσο θα προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αντίθετα, για τη Γερμανία, όπως είπε, εάν το πρόγραμμα πάει πίσω, δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς η οικονομία της στηρίζεται στις εξαγωγές αγαθών.

Μάλιστα επεσήμανε ότι παρότι επιδημιολογικά τα έχουμε πάει καλά, βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση χρονισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία μπαίνει σε μια φάση καθολικών lockdown, ενώ εμείς συζητάμε ποιους κλάδους της οικονομίας θα ανοίξουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, αναμένουμε μια έκρηξη της ζήτησης, αλλά δεν θα είναι ομοιόμορφη, άλλοι τομείς δραστηριοτήτων θα υποχωρήσουν έντονα και άλλοι θα έχουν κατακόρυφη άνοδο. Κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βγουν από την κρίση με μεγάλα χρέη.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι αποδεικνύεται ανθεκτικό, λόγω της «ομπρέλας» προστασίας που έχει ανοίξει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία θα δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όχι όμως του μεγέθους της δεκαετούς κρίσης, τα οποία θα μας απασχολήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Οι λύσεις που εξετάζονται για τα τεκμήρια και τις δαπάνες 30%

Ελλάκτωρ: Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Tα νέα χρονικά ορόσημα για την Aegean

Exit mobile version