Η Ελλάδα θα παραμείνει ένας αναπτυξιακός πόλος της ευρωζώνης, αναφέρει σε report της η ολλανδική τράπεζα ING, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Κ. Μητσοτάκη και της ανάληψης καθηκόντων από το νέο κυβερνητικό σχήμα.
«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας από τους αναπτυξιακούς πόλους της ευρωζώνης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το 2023, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση, με ανοδικούς κινδύνους εάν η πορεία του αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε σήμερα. Για το 2024 προβλέπουμε ανάπτυξη της τάξεως του 1,6% και 1,7% το 2025. Η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί με χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, από -1,8% έως -0,8%, την περίοδο 2023-2025. Αναφορικά με το χρέος, προβλέπουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση φέτος στο 165,4% του ΑΕΠ και συνέχεια της μείωσης έως το 2025 σε 156,5%», αναφέρει η ING.
«Οι εκλογές του Ιουνίου προσέθεσαν ένα νέο χαρακτηριστικό στην ελληνική πολιτική σκηνή: τρία μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να περάσουν το φράγμα του 3%, αποκτώντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει δύο αντιπολιτεύσεις: μία αριστερή, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να αναδιοργανωθεί μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και μία δεξιά, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πιο ύπουλη στην επιθυμία της για προβολή. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η πίεση από τη δεξιά θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης σύντομα», συνεχίζει η τράπεζα.
Η οικονομία εξακολουθεί να απολαμβάνει τα οφέλη της επανεκκίνησης
Η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη μεταπανδημική περίοδο της επανεκκίνησης των οικονομιών και τη σχετική ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες. Η ανάκαμψη του τουρισμού φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη φθάσει πάνω από τα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.
Η οικονομική ανάκαμψη το 2022 επέφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 11% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009. Η αύξηση της απασχόλησης, το οποίο υποβοηθήθηκε από την υποχώρηση του πληθωρισμού, συνέχισε να ωθεί το διαθέσιμο εισόδημα, στηρίζοντας τελικά την κατανάλωση.
Η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη
Η ING πάντως σημειώνει πως η δεύτερη νομοθετική περίοδος του Μητσοτάκη θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά το αίτημα των πολιτών για μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Η διασφάλιση της συνέχειας της ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το ζήτημα των επιτοκίων ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καλύψει ένα επενδυτικό κενό από την εποχή της κρίσης δημόσιου χρέους. Η διατήρηση ισχυρής εστίασης στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, τονίζεται.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και αλλού, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα επαναφέρει περιορισμούς που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Τα καλά νέα είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει τη δεύτερη θητεία του στην κορυφή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί μια καλή αρχή, σημειώνεται στο report.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προφανή στόχο
Κατά την ολλανδική τράπεζα, μια προφανής προτεραιότητα για το Μητσοτάκη θα είναι πιθανότατα να επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Με μια πιθανή νέα κανονικότητα που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και αποκατεστημένη δημοσιονομική πειθαρχία, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να περιμένουν πιο καθησυχαστικά στοιχεία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους προτού ‘τραβήξουν τη σκανδάλη’. Οι εξελίξεις στους λογαριασμούς του κρατικού τομέα μέχρι τον Μάιο υποδεικνύουν πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος, το οποίο αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανάληψη της μεταρρυθμιστικής πορείας, η οποία είχε προσωρινά παραμεριστεί κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας/ενεργειακής κρίσης, θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική στα μάτια των οίκων. «Στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία κατέληξε σε θετική ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το σχέδιο για την επόμενη τετραετία ως πολυδιάστατη μεταρρύθμιση. Ο χρόνος θα δείξει», καταλήγει η ING.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Γ. Γλου, Μαμιδάκη και Μ. Αγούδημου (pics)
Συνάντηση Χατζηδάκη με servicers: Πιέσεις για περισσότερες ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ