Με φόντο το θερμό κλίμα στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο και τις θετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ελληνισμό, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham GR) αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς.
Όπως αποκαλύπτει ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (AmCham GR) και αντιπρόεδρος των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (American Chambers in Europe, ACE), έχουν ξεκινήσει ήδη σχετικές διαβουλεύσεις για τις ελληνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.
«Οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν χάλυβα και κυρίως αλουμίνιο έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας, ώστε να βοηθήσουμε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τους δασμούς ή έστω να μειωθεί το ποσοστό που θα επιβάλλεται στις ελληνικές εξαγωγές. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης Τραμπ υπήρξαν ανάλογες εξαιρέσεις. Μάλιστα τότε το ελληνικό ελαιόλαδο είχε εξαιρεθεί από τους δασμούς.
Όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή η διοίκηση στις ΗΠΑ δεν έχει ολοκληρωμένη μορφή. Είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε με ποιους πρέπει να μιλήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε τις θέσεις μας στους κατάλληλους συνομιλητές και να εξηγήσουμε πώς μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα.
Τα βασικά μας επιχειρήματα είναι οι εξαιρετικές διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Είμαστε μια χώρα πολύ φιλική προς τις ΗΠΑ και έχουμε σε πολλά επίπεδα σχέσεις με την Αμερική».
Ο Η. Σπυρτούνιας απορρίπτει τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την νέα αμερικανική διοίκηση.
«Έχουμε πολύ καλές διμερείς σχέσεις και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ απευθύνθηκε στους Έλληνες στον εορτασμό στο Λευκό Οίκο. Έχουμε να κάνουμε με νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην αμερικανική διοίκηση. Οι σχέσεις κατακτώνται και κατακτώνται με επαφές, με συζητήσεις, με κινήσεις. Πιστεύω ότι και η νέα πρέσβης θα παίξει έναν ρόλο σε αυτό το κομμάτι.»
Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 4,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ωστόσο το μερίδιο των ΗΠΑ ανεβαίνει σε 9,1%, όταν το ενδοκοινοτικό εμπόριο εξαιρείται από το σύνολο, όπως επισημαίνει η έκθεση Transatlantic Economy 2025, που παρουσιάζει τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης -Ηνωμένων Πολιτειών.

Στρατηγικές οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Tο 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα άγγιξαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (από 300 εκατομμύρια δολάρια το 2019), σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Transatlantic Economy 2025.
Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει 21.300 θέσεις εργασίας στην χώρα και όπως υπογραμμίζει ο Η. Σπυρτούνιας είναι «στρατηγικές» επενδύσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση της Chevron να προχωρήσει σε νέες έρευνες νότια της Κρήτης.
«Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στον χώρο της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού (με εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων) και των ακινήτων. Είναι στρατηγικές επενδύσεις, αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού και δείχνουν πόσο σταθερά υπολογίζουν την χώρα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες επενδύσεις, για έναν επιπρόσθετο λόγο: παρέχουν γεωπολιτικά μία ασφάλεια για την ίδια την χώρα μας.
Αυτές οι επενδύσεις δεν κινδυνεύουν άμεσα από τους δασμούς. Αν και οι προκλήσεις είναι υπαρκτές, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να προσαρμοστούν, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά τους και εξερευνώντας νέες στρατηγικές ανάπτυξης.»

Στον τομέα του τουρισμού, οι εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία των αφίξεων από τις ΗΠΑ είναι, προς το παρόν, θετικές. Το πρώτο 11μηνο του 2024, οι τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 13,3% σε σχέση με το 2023. Φέτος, εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν οι 69 απευθείας πτήσεις κάθε εβδομάδα, που ξεκινούν την άνοιξη και διαρκούν μέχρι το φθινόπωρο.
«Οι θετικές οικονομικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα» αναφέρει ο Η. Σπυρτούνιας. «Βέβαια, σε περίπτωση που υπάρξει έστω και σε μικρή κλίμακα εμπορικός πόλεμος αναμένεται αυξημένος πληθωρισμός και αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος ζωής. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει μία μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά όχι τόσο για την φετινή χρονιά. Οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν ήδη κλείσει ως επί το πλείστον τα ταξιδιωτικά τους πακέτα.»
Η Ελλάδα στην αντιπροεδρία του ACE
Την ανάγκη να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- ΕΕ επισήμανε με κοινή δήλωση των 50 μελών του ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (American Chambers in Europe, ACE).
Στον ACE μετέχουν 50 Αμερικανικά Επιμελητήρια από 48 χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής ηπείρου και αντιπροσωπεύει συνολικά 17.000 επιχειρήσεις με 20 εκατομμύρια εργαζόμενους και πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Την αντιπροεδρία του ACE έχει αναλάβει η Ελλάδα.
«Η ανάληψη της αντιπροεδρίας και της γενικής γραμματείας του AmChams in Europe ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και διεθνή επιχειρηματικό χάρτη» σημειώνει ο Η. Σπυρτούνιας. «Αυτή η εξέλιξη προσφέρει στην Ελλάδα αυξημένη επιρροή στις διατλαντικές εμπορικές συζητήσεις και ευκαιρίες για την προώθηση των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε ευρύτερο επίπεδο.»
Διαβάστε ακόμη
Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Συστάσεις «πριν μας έρθουν τα χειρότερα»
Barclays: Σε σταυροδρόμι οι αγορές υπό την απειλή ενός δασμολογικού σοκ από τον Τραμπ (γραφήματα)
Moody’s: Τρίζει το ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πολιτικής Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα