Τριπλή παρέμβαση σχεδιάζουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.
Με δεδομένη την επιτυχία της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, ετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
Σύμφωνα το «Έθνος», οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την περαιτέρω μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά, την εισαγωγή ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την άυξηση των δαπανών που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν οι πολίτες με πλαστικό χρήμα προκειμένου να πετύχουν την έκπτωση φόρου.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει:
– Αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών μισθωτών και συνταξιούχων προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι τα ελάχιστα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% ή και 30% αντίστοιχα με ταυτόχρονη μείωση του μέγιστου απαιτούμενου ποσού από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 25.000 ευρώ ή και χαμηλότερα. Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.
– Μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας δαπάνης καταναλωτή, πάνω από την οποία η συναλλαγή θα πρέπει να διενεργηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το σχετικό όριο είναι 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
– Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα περιορίσει το διοικητικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ θα απελευθερώσει και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου. Ο εκδότης του τιμολογίου θα συνεχίσει να το εκδίδει κανονικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρίσει τα στοιχεία του σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Taxisnet, ώστε η δαπάνη να καταχωρίζεται αυτόματα στα έσοδα του λήπτη του τιμολογίου χωρίς να χρειάζεται ο τελευταίος να το καταχωρίσει. Σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται και στον λήπτη να καταχωρίσει το τιμολόγιο που έλαβε.
Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού η φορολογική διοίκηση θα μπορέσει να στοχεύσει καλύτερα τον φορολογικό έλεγχο, διότι θα εντοπίζει ασυνήθιστη «εκδοτική δραστηριότητα», όπως είναι οι αξιοσημείωτες διαφορές από μήνα σε μήνα ή από έτος σε έτος.