Την δέσμευσή του για νέου τύπου ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και για καλύτερη εξυπηρέτηση του φορολογούμενου πολίτη και των επιχειρήσεων, τόνισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανανέωση της θητείας του για μια ακόμη πενταετία.
Μιλώντας στο συνέδριο e-ΘΕΜΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Νομικών για ζητήματα Φορολογικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, ο κύριος Πιτσιλής άνοιξε και παράθυρο για αυτόματες διορθώσεις από τις ΔΟΥ σε λάθος εκκαθαριστικά φόρου που τυχόν εξέδωσαν, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες και ταλαιπωρία των πολιτών.
Αυτό για παράδειγμα θα ισχύσει, ενδεχομένως, και σε τυχόν λάθη στους φόρους που επεβλήθησαν σε όσους δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά που έλαβαν το 2014, εφόσον εκ των υστέρων διαπιστώνεται πως ορισμένοι είχαν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση χειρόγραφα και δεν φαινόταν στη διασταύρωση που έγινε.
Ωστόσο όλα δείχνουν πως επίκειται νομοθετική παρέμβαση αφού, όπως ανέφερε ο κ.Πιτσιλής, «έχουμε εντοπίσει ένα έλλειμμα σε σχέση με τον παλαιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Λείπει μια διαδικασία ακύρωσης ή τροποποίησης οριστικής φορολογικής εγγραφής, που θα επέτρεπε πρόδηλα λάθη να διορθώνονται από τις υπηρεσίες που εξέδωσαν τις σχετικές πράξεις, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί» δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ. «Επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα αυτό» τόνισε.
Περισσότερα έσοδα με λιγότερους φόρους
Ο κ.Πιτσιλής μίλησε για υπέρβαση των στόχων της ΑΑΔΕ συνολικά, αλλά έθεσε και νέους στόχους για το 2020.
Στο μέτωπο των εισπράξεων, για το 2019 ο κύριος Πιτσιλής τόνισε πως «ήταν χρονιά όπου για μια ακόμα φορά πετύχαμε τον στόχο των εσόδων».
Και συγκεκριμένα:
– σημειώθηκε υπέρβαση 484 εκατ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς συνυπολογίζεται η μείωση των στόχων λόγω των μειώσεων που νομοθετήθηκαν μεταγενέστερα στον ΕΝΦΙΑ και στο ΦΠΑ στην εστίαση.
– παρά τις μειώσεις συντελεστών, αυξήθηκαν οι εισπράξεις από το ΦΠΑ, αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης των ελέγχων.
– αυξήθηκαν οι εισπράξεις ληξιπροθέσμων, από 3,3 δισ. ευρώ το 2015, σε 5,3 δις το 2019
Επιπλέον μάλιστα, μειώθηκε εντυπωσιακά το στοκ των ληξιπροθέσμων οφειλών (δηλαδή άνω των 90 ημερών) προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σήμερα, το ποσό αυτό κυμαίνεται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια, όταν πριν από τέσσερα χρόνια διαμορφωνόταν σε δισεκατομμύρια και εκατοντάδες εκατομμύρια!
Τα επόμενα βήματα
Για τη συνέχεια, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εξήγγειλε κύμα ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ελέγχων. Και συγκεκριμένα:
– διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κέντρο πληροφορικής της ΑΑΔΕ: Η απόφαση για απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το TAXIS υπογράφηκε και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες ταμειακές, ώστε να τις αποσύρουν. Ετοιμάζονται επίσης οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS.
– εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
– εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.
– ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται έγχαρτα: ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.
Νέου τύπου έλεγχοι
Επιπλέον, ενεργοποιούνται και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Τις προηγούμενες ημέρες ο κύριος Πιτσιλής υπέγραψε και νέα απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, σχετικά με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου στις επιχειρήσεις.
Έμφαση θα δοθεί φέτος και στις διασταυρώσεις, είτε με στοιχεία που περιέρχονται μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών στην ΑΑΔΕ, είτε από δικά της στοιχεία όπως πχ η διασταύρωση των βεβαιώσεων αποδοχών με τις δηλώσεις παρακρατουμένων φόρων.
Εντατικοποιούνται επίσης οι ελέγχους διακίνησης, μέσω στελέχωσης των διωκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με κατάλληλο προσωπικό και αξιοποίηση της ανάλυσης κινδύνου, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να έχει καθημερινή ελεγκτική παρουσία και δύναμη στα βασικά 15 σημεία εισόδου και διακίνησης στη χώρα, σε 24ώρη βάση, όλο το χρόνο.
Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά και σε αντικατάσταση όλου του παρωχημένου εξοπλισμού των υπηρεσιών της. Αγοράστηκαν ήδη 1800 ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην Αττική, ενώ πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε και διαγωνισμός για προμήθεια 10.500 Η/Υ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.