search icon

Οικονομία

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τη δήλωση Λαγκάρντ περί μείωσης των πλεονασμάτων

«Μια θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών» διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση της μελλοντικής προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκτίμησε ότι διαμορφώνεται «μια θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «με ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα την απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μελλοντική Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ να τοποθετείται υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος» και κατέληξε: «Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» και σημείωσε ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει επισήμως την άποψη ότι οι στόχοι πρέπει να περιοριστούν μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ μάξιμουμ.

Όπως επισήμανε, «η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί το ΔΝΤ για λάθη, όπως αυτό με τους περιβόητους πολλαπλασιαστές το οποίο οδήγησε σε υποεκτίμηση των υφεσιακών επιπτώσεων που είχε η σκληρή λιτότητα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε πως υποτίμησε τον αντίκτυπο του προγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα, ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε. Συμπλήρωσε, όμως, ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Exit mobile version