search icon

Οικονομία

IIF: Ωρολογιακή βόμβα το παγκόσμιο χρέος

Αυξήθηκε κατά $7,5 τρισ. το Α' εξάμηνο του 2019 - Συνολικά έσπασε το φράγμα των 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών

Η αύξηση του χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί αγωνία στους επενδυτές και έχει επισημανθεί ως ο επόμενος καταλύτης κρίσης από πολλούς οικονομολόγους. Το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών (IIF) ανακοίνωσε σε έκθεσή του ότι το παγκόσμιο κρατικό χρέος αυξήθηκε κατά 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2019. Θα ανέλθει στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, από 65,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, οδηγούμενα υψηλότερα λόγω της αύξησης του ομοσπονδιακού χρέους των Η.Π.Α.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών (IIF) την Πέμπτη, έδειξε ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Η IIF δήλωσε ότι το συνολικό ποσό ξεπέρασε τα 250,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ αναμένεται να υπερβεί τα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2019.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν πάνω από το 60% της αύξησης. Ομοίως, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών έκανε επίσης νέο ρεκόρ – στα 71,4 τρισ. δολάρια (220% του ΑΕΠ). Καθώς οι ενδείξεις δεν παραπέμπουν σε επιβράδυνση του ρυθμού συσσώρευσης χρέους, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος », ανέφερε η IIF.

Τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν εξαιρετικά εύκολη την δανειοδότηση περισσότερων χρημάτων από τις επιχειρήσεις και τα κρατικά στελέχη, αλλά αυτό δημιουργεί ρίσκα.

“Με τη μείωση των περιθωρίων για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση σε πολλά μέρη του κόσμου, οι χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους (Ιταλία, Λίβανος) – καθώς και εκείνες όπου το δημόσιο χρέος αυξάνεται ταχέως (Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ελλάδα ) – μπορεί να είναι πιο δύσκολο να στραφούν σε δημοσιονομικά κίνητρα “, ανέφερε η έκθεση του ΔΣ.

“Όμορφη βιώσιμη εικόνα”

Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φαίνεται να ανησυχούν πολύ για αυτά τα αυξανόμενα χρέη. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα σημάδι φούσκας ούτε άμεσους κινδύνους από ελλείμματα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Αν κοιτάξετε τη σημερινή οικονομία, δεν υπάρχει τίποτα που πραγματικά αναπτύσσεται εκρηκτικά”, δήλωσε ο Πάουελ στη μαρτυρία ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. “Με άλλα λόγια, είναι μια αρκετά βιώσιμη εικόνα.”

Ωστόσο, η έκθεση από το IIF περιγράφει μια διαφορετική εικόνα. 

“Η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου χρέους την τελευταία δεκαετία – πάνω από 70 τρισεκατομμύρια δολάρια – το προκάλεσαν κυρίως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις (εκτός τραπεζών). Για τις ώριμες αγορές, η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δημόσιο χρέος (άνω των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων). Ωστόσο, για τις αναδυόμενες αγορές ο κύριος όγκος της ανόδου ήταν στο χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια). ”

Η IIF παραθέτει την επέκταση των παγκόσμιων αγορών ομολόγων ως τον λόγο για την αύξηση των επιπέδων χρέους. Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων αυξήθηκαν από 87 τρις ​​δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2019. Η ανάπτυξη παρατηρήθηκε κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων – οι οποίες αποτελούν σήμερα το 47% των παγκόσμιων αγορών ομολόγων σε σύγκριση με το 40% το 2009.

“Το σύμπαν των ομολόγων έχει αυξηθεί πιο γρήγορα στις αναδυόμενες αγορές από το 2009 – μεγάλωσε κατά περισσότερα από 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 28 τρισεκατομμύρια δολάρια “, ανέφερε η έκθεση.

Η παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων, ειδικά τα αποκαλούμενα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά Treasurys, ήταν πολύ δημοφιλή, καθώς οι επενδυτές βιάζονται σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία λόγω της αβεβαιότητας λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της διερεύνησης της αμερικανικής δίωξης του προέδρου Donald Trump.

Exit mobile version