Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, μια τάση σταθεροποίησης που δεν αφορά μόνο στη σύγκριση 2020 – 2021, αλλά εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τον μήνα Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο υποδείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2021 στην τιμή των 106,22 μονάδων έναντι 106,09 μονάδων τον Απρίλιο του 2013.
Αντίστοιχα, ο δείκτης βρισκόταν στις 106,51 μονάδες τον Ιανουάριο του 2021 και στις 107,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2020. Ο μέσος όρος δε, του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απρίλίου 2021 καθορίστηκε σε 106,44 μονάδες έναντι 107,7 μονάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Ενδείξεις αύξησης των τιμών
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις στην τελική τιμή καταναλωτή τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, διότι οι παραγωγοί αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ του διαστήματος Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 προκύπτει άνοδος των τιμών κατά 3,4%. Οι εν λόγω αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.
Οι ανατιμήσεις, όπως αποδεικνύεται, μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα, ο δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2020.
Παράλληλα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται κι από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ή FAO Food Price Index (FFPI), μετράει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού πρώτων υλών. Ο δείκτης έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στις 120,9 μονάδες, 28,4 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ κατέγραψε για 11ο συνεχόμενο μήνα αύξηση στην τιμή του φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (σ.σ. δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη), με τις μεγαλύτερες να αφορούν τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά. Οι επίμαχες ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στη μειωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς – χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας.
Αρκετές απ’ αυτές τις μεταβολές, όπως τονίζει το ΙΕΛΚΑ, επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές. «Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν» καταλήγει το Ινστιτούτο.
Διαβάστε ακόμα
Η βιομηχανία μόδας εκπέμπει SOS: Ποιο ύφασμα απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη
Νίκος Λούλης: «Το ντιλ Chipita – Mondelez θα ανοίξει πόρτες και στην Μύλοι Λούλης»
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πάνω από €2,2 δισ. του κόστισαν οι 17 κούπες της Τσέλσι