search icon

Οικονομία

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Νέα προθεσμία για λήξεις μισθωτηρίων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία

Ό,τι δεν δηλώνεται θεωρείται ενεργό! Τι άλλο πρέπει να προσέξετε στα μισθωτήρια συμβόλαια

Νέα ευκαιρία δίνει η εφορία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα προκειμένου να να δηλώσουν μισθώσεις που έχουν λήξει ή δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στην εφορία.

Με απόφαση του Διοικητή της κ. Γιώργου Πιτσιλή δόθηκε προθεσμία έως την 31.3.2023 για να δηλωθούν χωρίς πρόστιμο όλες οι λύσεις μισθώσεων που έλαβαν χώρα οποτεδήποτε μέχρι και την 31.12.2022. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση λύσης των κάθε είδους μισθώσεων είναι υποχρεωτική, και στην πράξη πρέπει να αναρτάται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ αφού ο ιδιοκτήτης παραλάβει το ακίνητο και τα κλειδιά του και ποτέ πριν από αυτό, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως και στη συνέχεια υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στο μισθωτήριο πρέπει να αναφέρονται σαφώς οι υποχρεώσεις του μισθωτή σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τις επισκευές του ακινήτου, τις κοινόχρηστες δαπάνες, τις παροχές κοινής ωφελείας, την καταβολή του χαρτοσήμου (3,6% στις μισθώσεις πλην κατοικιών), την τυχόν ασφάλιση του κτιρίου, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων, τις ισχύουσες απαγορεύσεις εκ του κανονισμού πολυκατοικίας, και κάθε άλλη σημαντική λεπτομέρεια.
Τροποποιήσεις, παρατάσεις, και μάλιστα αόριστης διάρκειας ώστε να μην δεσμεύουν υπέρμετρα την ιδιοκτησία, και αναπροσαρμογές μισθώματος, αλλά και λύσεις μισθώσεων μπορούν σήμερα να γίνονται με απλή ηλεκτρονική δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Όμως η αρχική σύναψη της μίσθωσης πρέπει πάντοτε να γίνεται με έγγραφο μισθωτήριο. Η προθεσμία ανάρτησης των ηλεκτρονικών δηλώσεων είναι η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης, ή της τροποποίησης, αναπροσαρμογής, λύσης κλπ. Τη δήλωση της λύσης της μίσθωσης, άποψή μας είναι ότι πρέπει την αναρτούμε στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ μόνον μετά την απόδοση σε εμάς του ακινήτου μας και των κλειδιών του.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, έχει ιδιαίτερη σημασία, η ρητή σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τους εκμισθωτές ακινήτων προς αποφυγή ρευματοκλοπών, να μην παραδίδουν τα κλειδιά του ακινήτου που εκμισθώνουν σε νέο ενοικιαστή, αν εκείνος δεν υπογράψει πρώτα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του. Ειδικότερα για την ΕΥΔΑΠ, επισημαίνεται ότι η παροχή, και η τελική ευθύνη για την πληρωμή του λογαριασμού δυστυχώς παραμένει πάντοτε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, γι΄αυτό και πρέπει να ελέγχεται συχνά η πληρωμή των λογαριασμών αυτών, όπως και των κοινοχρήστων.

Διαβάστε ακόμα: 

Η εσωτερική ίντριγκα με τον Πολάκη, ο υποψήφιος Βρυξελλών, η ζαλάδα της ΕΕ με την Coca Cola και οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom

Προγαμιαία συμβόλαια, το νέο φαινόμενο – Γιατί τα ζητούν οι πλούσιες γυναίκες και οι νεότερες γενιές 

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

Exit mobile version