Ταξί, πωλητές σε λαϊκές αγορές, τουριστικές επιχειρήσεις και άλλους κλάδοι στους οποίους δεν… «πρωταγωνιστεί» πάντα το μηχάνημα πληρωμής POS βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση θέλοντας να «σβήσει» τις επίμονες εστίες φοροδιαφυγής.
Ειδική διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα ορίσει συγκεκριμένη λίστα επιχειρήσεων η καλύτερα επαγγελματικών κατηγοριών (ΚΑΔ) που θα πρέπει να φέρουν ειδικό σήμα ότι δέχονται πληρωμές με POS αναγράφοντας και τηλέφωνο καταγγελιών για όσους αμελούν τις υποχρεώσεις η εγείρουν προσκόμματα!
Μόλις ψηφιστεί η διάταξη θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες θα υποχρεώνει, σε πρώτο στάδιο, ταξί πωλητές σε λαϊκές αγορές και κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις να φέρουν το ειδικό σήμα μαζί με το τηλέφωνο που θα μπορούν οι πελάτες να κάνουν καταγγελίες για όποιες παρατυπίες διαπιστώσουν.
Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται ανάλογα με τα ευρήματα στην αγορά. Η διάταξη βάζει στο «παιχνίδι» και την ΑΑΔΕ καθώς μέχρι σήμερα το βάρος των ελέγχων για την ειδική σήμανση έπεφτε αποκλειστικά στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που δεν διαθέτει τον ίδιο μηχανισμό για εφόδους όπως η εφορία! Ούτως η άλλως η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να κάνει σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για το αν παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής με POS και αν τα μηχανήματα πληρωμών είναι διασυνδεδεμένα με τις ταμειακές (πλην των περιπτώσεων που έχουν πάρει παράταση έως τον Σεπτέμβριο).
Ειδικότερα η νομοθετική διάταξη για την ειδική σήμανση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» αναφέρει πως «παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, και γι’ αυτές να ορίσει ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή».
Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτής. Εάν το πρόστιμο επιβληθεί από την ΑΑΔΕ τότε η μείωση του ισχύ εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.
Διαβάστε ακόμη
Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ