Στον μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων των τελευταίων ετών θα κληθεί φέτος η ΑΑΔΕ να επιστρέψει φόρους, ενώ εκτιμάται πως λόγω των μειωμένων εισοδημάτων από την πανδημία, πάνω από το 50% των φορολογουμένων θα έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά. Πολλά δε εκκαθαριστικά θα προβλέπουν επιστροφές.
To 2020, εκδόθηκαν περί τα 1,1 εκατομμύρια πιστωτικά εκκαθαριστικά και η εφορία κλήθηκε να επιστρέψει φόρους συνολικού ύψους 382 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι φέτος, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τo 1,5 εκατομμύριo με τις επιστροφές φόρου να ανεβαίνουν ακόμη και στα 500-550 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι γι’ αυτό; Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί δεν έλαβαν φέτος 14 μισθούς, λόγω αναστολών εργασίας που μπορεί να κράτησαν 2 και 3 μήνες, με αποτέλεσμα να λάβουν 10 ή 11 μισθούς. Ωστόσο, τα λογιστήρια προχώρησαν κανονικά σε παρακράτηση φόρου σαν να είχαν λάβει κανονικά 14 μισθούς. Το επίδομα των 800 ή των 534 ευρώ όμως δεν είναι φορολογητέο, άρα με την εκκαθάριση, θα λάβουν το πρόσθετο ποσό που τους παρακρατήθηκε.
Ενας δεύτερος λόγος είναι η νέα φορολογική κλίμακα για αυατοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ, από 20% επί των αμοιβών τους ανεξάρτητα από το ύψος των αμοιβών που ίσχυε πριν. Αρα οι φορολογούμενοι που προπλήρωσαν μέσα στο 2020 ερισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί, θα λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρου που μπορεί να είναι και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, οι οποίοι υπέστησαν υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων. Οσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου λόγω της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης, με το την διαφορά να ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και να φτάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ.
Ωφελημένοι θα είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι – συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αν εισπράττουν ενοίκια για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης
Διαβάστε ακόμη:
Επιδόματα ανεργίας: Στο τραπέζι νέα δίμηνη παράταση
Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός