Οι αγορές προεξοφλούν μια αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor’s κατά μια βαθμίδα. Αν μια τέτοια αναβάθμιση, όντως, επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη μετεκλογικά αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Έρχεται δε από έναν «αυστηρό» αξιολογητή, την S&P, που ως προς την Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά στις υποβαθμίσεις, αλλά ήταν αργή στις αναβαθμίσεις σε σχέση με τις άλλες δυο κυρίαρχες εταιρείες αξιολόγησης – τη Moody’s και την Fitch. Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, από Β, σε Β+, ήρθε τον Ιούνιο του 2018.
Η Ελλάδα δηλαδή παρέμεινε στην κλίμακα Β+ επί 16 μήνες. Αν η Ελλάδα από απόψε είναι στο ΒΒ- Ααπέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική κατηγορία που ξεκινάει από τη βαθμολογία ΒΒΒ- (για να γίνει απολύτως κατανοητό, δείτε στο τέλος του άρθρου πίνακα με τις βαθμολογίες).
Η επενδυτική κατηγορία (που περιλαμβάνει τις 10 πρώτες βαθμίδες από ΑΑΑ ως ΒΒΒ-) έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το ομόλογα των χωρών που διαθέτουν “διαβατήριο” επενδυτικής κατηγορίας γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα ρευστότητα. Είναι προϋπόθεση συμμετοχής μιας χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE. Mια χώρα με επενδυτική κατηγορία μπορεί να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα, να δανειστεί φθηνότερα, να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και τοποθετήσεις πιο αποτελεσματικά.
Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η Ελλάδα να αναδυθεί και πάλι στην επενδυτική κατηγορία το συντομότερο (αρκεί δυο από τις βασικές εταιρίες αξιολόγησης να έχουν ανεβάσει τη χώρα σε επενδυτική κατηγορία για να απολαύσει τα πλεονεκτήματα της ΕΚΤ). Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει συστηματικές επαφές με τις εταιρίες αξιολόγησης, προκειμένου να τους ενημερώνει και να ενημερώνεται ως προς το τι αναζητούν ως κριτήριa βελτίωσης και να τους παρέχει τους αντίστοιχους καταλύτες προκειμένου να αναβαθμίσουν τη χώρα γρηγορότερα.
Η Ελληνική οικονομία χρειάζεται οι αναβαθμίσεις να έρχονται πιο συχνά. Με τον τρέχοντα ρυθμό της S&P για παράδειγμα, θα χρειαζόταν περίπου τρισίμισι χρόνια για να ξαναπιάσει βαθμολογία ΒΒΒ- η Ελλάδα. Αλλά η κυβέρνηση θέλει επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2021. Για αυτό το λόγο, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι συντονισμένες με «τα ζητούμενα» των αξιολογητών.
Η S&P απόψε αναμένεται να κάνει το ποδαρικό για τη νέα κυβέρνηση. Θα ακολουθήσουν σύντομα και οι άλλες. Ο ρυθμός των αναβαθμίσεων άρα και το μήκος της διαδρομής για την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα θα καθοριστεί από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος, αλλά και από την προώθηση, την αποτελεσματικότητα και τη σωστή επικοινωνία των μεταρρυθμίσεων.