Περισσότερες από πενήντα προτάσεις για την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων διατύπωσε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, με άμεσο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων και με προοπτική την ανάδειξη της χώρας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας στη Ν.Α. Ευρώπη.
Το Σχέδιο για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις, εκπονείται λίγους μήνες μετά από τη ψήφιση του καινοτόμου νομοσχεδίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στο νέο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές. Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά. Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη». Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή. Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Οι προτάσεις για τη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, άνω των 50 τον αριθμό, συνιστούν επίσης ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι στην πολιτική για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού μας συστήματος, το οποίο συγκροτούν δύο θεμελιώδεις πυλώνες, οι Τράπεζες και η Κεφαλαιαγορά.
Η άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό και στην οποία εκπροσωπήθηκαν οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ., ΕΧΑΕ, ΕΘΕ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΠΕΥ, ΣΕΒ), κατέθεσε το κείμενο των προτάσεων, αφενός υπό την προϋπόθεση ελέγχου της συμβατότητας, σχετικά με το εγχώριο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο και αφετέρου με επιφύλαξη ως προς την ομοφωνία των φορέων, σχετικά με τη διατύπωση των προτάσεων. Από αυτές, πάντως, ας σημειωθεί ότι πολλές είναι σε στάδιο ωριμότητας. Αυτό σημαίνει πως μπορούν πιθανόν να ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία συγκυρία που η κρίση της πανδημίας ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στην οικονομία της χώρας.
Στο πλαίσιο των εργασιών της, η επιτροπή ασχολήθηκε με 5 βασικούς στόχους βελτίωσης της αγοράς, που κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμοι και για τους οποίους ήδη υφίστανται προτάσεις των φορέων, οι οποίες, μετά από μια τελική επεξεργασία, μπορούν και πρέπει να τεθούν σε άμεση εφαρμογή. Οι 5 βασικοί στόχοι βελτίωσης που εξετάστηκαν από την επιτροπή είναι:
1. Η αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις, μέσω της αύξησης εγχώριων μακροχρόνιων επενδύσεων και αποταμιεύσεων
2. Η αύξηση της προσφοράς επενδύσεων και της ισόρροπης χρηματοδότησης της οικονομίας, μέσω της εισαγωγής των μετοχών επιχειρήσεων στο Χ.Α. και λοιπών μέτρων.
3. Η ενίσχυση του Πλαισίου λειτουργίας της αγοράς – Θεσμικές και λοιπές παρεμβάσεις
4. Η υποστήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης μέσω της Κεφαλαιαγοράς – Η δημιουργία πλαισίου για την Άντληση Κεφαλαίων «Πράσινων» εταιρειών
5. Η ανάπτυξη Χρηματοοικονομικής παιδείας και η Συνειδητοποίηση της σημασίας της Κεφαλαιαγοράς
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής και για την καλύτερη κατανόηση των προτάσεων επισημαίνονται τα εξής:
Οι στόχοι που εξετάστηκαν και οι προτάσεις που καταγράφονται είναι μόνο μέρος αυτών που πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεδομένου του χρονικού περιορισμού, η επιτροπή έθεσε προτεραιότητα και επικεντρώθηκε σε αυτά που άμεσα κρίνεται σκόπιμο να δρομολογηθούν και υλοποιηθούν προκειμένου:
• Να υποστηριχθεί και να τονωθεί η αγορά.
Ειδικά για τους στόχους 1 και 2, οι οποίοι είναι κρισιμότεροι όλων, οι προτάσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην υιοθέτηση μέτρων στήριξης και στην παροχή φορολογικών κινήτρων προς επιχειρήσεις και επενδυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εμπόδια και δυσκολίες που τους αποτρέπουν να απευθυνθούν στην αγορά. Η εμπειρία εφαρμογής αυτών των μέτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι, αφενός τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα και αφετέρου, παράγουν σημαντικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν το σχετιζόμενο δημοσιονομικό κόστος.
Στο πλαίσιο της προσέγγισης που ακολουθήθηκε, στο παρόν δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή τους. Ωστόσο, η επεξεργασία αυτών είναι σκόπιμο να ξεκινήσει άμεσα, καθώς αυτές είναι που θα επιφέρουν θεαματική βελτίωση στην διασύνδεση της αποταμίευσης με τις μακροχρόνιες παραγωγικές επενδύσεις και θα δώσουν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
• Να ενισχυθεί η ταχύτητα ευθυγράμμισης της οικονομίας μας με τις διεθνείς εξελίξεις στην «πράσινη ανάπτυξη» και την τεχνολογία.
Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα ευθυγράμμισης της χώρας μας με τις δύο αυτές τάσεις θα κρίνει την επιτυχία της ανασύνταξης της οικονομίας μας σε βιώσιμα θεμέλια και την κάλυψη του κενού επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας που έχει δημιουργηθεί μετά από μια μακράν περίοδο κρίσης και μια πρωτοφανή πανδημία.
Είναι κρίσιμο, αυτό να γίνει απολύτως κατανοητό και η χώρα μας η οποία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια πράσινης ανάπτυξης και πολύ μεγάλη ανάγκη, σε πολλούς τομείς, να προσελκύσει τόσο την αυξανόμενη διεθνή επενδυτική ζήτηση για πράσινες επενδύσεις όσο και να αξιοποιήσει τα σημαντικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουν την πράσινη ανάπτυξη. Ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς σε αυτή την κατεύθυνση είναι κεντρικός και απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Συγχρόνως, πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στις εταιρίες, στους επενδυτές και στους συμμετέχοντες στην αγορά για την αναβάθμιση του τρόπου και της ποιότητας λειτουργίας τους, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜμΕ, στο Χρηματιστήριο, η επένδυση από νέους επενδυτές που θα επενδύουν και διασυνοριακά και πρόσθετες ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες που θα συμβάλουν στην αύξηση του μεγέθους της Ελληνικής αγοράς
• Να γίνουν με δομημένο τρόπο θεσμικές και λοιπές βελτιώσεις που επηρεάζουν την λειτουργία και αποδοτικότητα της αγοράς
Ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την θεσμική θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς όπως η σύσταση εξειδικευμένου τμήματος Δικαιοσύνης, με κατάλληλη στελέχωση και συνεχή επιμόρφωση στα θέματα της Κεφαλαιαγοράς, ώστε να υπάρχει αφενός ταχύτερη διεκπεραίωση και στενότερη αλληλεπίδραση με τις ελεγκτικές και εποπτικές αρχές.
• Να βελτιωθεί το επίπεδο Χρηματοοικονομικής και Επενδυτικής παιδείας στην χώρα μας.
Παρότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος θα έχει πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σχεδιασμός άμεσης και συστηματικής εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά ο χρηματοοικονομικός και επενδυτικός εγγραμματισμός στην χώρα μας.
Επόμενα βήματα για την υλοποίηση
Στην μεγάλη πλειοψηφία τους, οι προτάσεις της Επιτροπής είναι για άμεση αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Επιπροσθέτως, είναι αρκετά αναπτυγμένες ώστε, με περιορισμένη περαιτέρω εξειδίκευση να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή. Είναι σκόπιμο η πρόσθετη ανάλυση, τεκμηρίωση και ανάπτυξη να γίνει το συντομότερο δυνατόν και με την συμμετοχή εξειδικευμένων συμβούλων και φορέων της αγοράς, ανά αντικείμενο επεξεργασίας, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Με δεδομένο το σύντομο διάστημα διαβούλευσης και σύνταξης των Προτάσεων για την Στρατηγική Ανάπτυξη Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνεται ότι αυτές τελούν, μεταξύ άλλων, υπό την προϋπόθεση ελέγχου της νομιμότητας και συμβατότητάς, σε δεύτερο χρόνο, τόσο με βάση το ημεδαπό όσο και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τα επιμέρους θέματα που αφορούν και τις τυχόν υφιστάμενες πρωτοβουλίες κεντρικών φορέων και εποπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα μέλη της Επιτροπής και οι φορείς που εκπροσωπούν, είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν στη συνέχιση της προσπάθειας.
Δείτε εδώ όλο το αρχείο