Το πανίσχυρο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ελέγχει το ευρύτερο δημόσιο.
Το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο προτιμά να μένει στη αφάνεια αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει ότι θέλει στο δημόσιο τομέα, αφού οι εξουσίες που τους έχουν παραχωρηθεί είναι απεριόριστες. Επικεφαλής του είναι ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος από την Γαλλία, ο κ. Ζακ Λε Παπ, στέλεχος στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την θητεία της ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι δύο μέλη του εποπτικού μεταξύ των οποίων ο Προέδρος του, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και διορίζονται με την σύμφωνη γνώμη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Τα τρία μέλη προτείνονται από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας αλλά πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να διοριστούν.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ απαρτίζεται σήμερα από τους:
· Ζακ Λε Παπ, Πρόεδρο
· Ξένια Καζόλη, Μέλος
· Χαράλαμπο Μεϊδάνη, Mέλος
· Μίνο Μωυσή, Μέλος
· Νταβίντ Βεγκάρα, Μέλος
Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγει και διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου αλλά έχει το δικαίωμα να ανακαλεί τον διορισμό αν θέλει να τα απολύσει ενώ καθορίζει και τις αμοιβές τους.
Εγκρίνει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των άμεσων θυγατρικών του Υπερταμείου, όπως θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες με την διοίκηση της ίδιας της ΕΕΣΥΠ αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ που είναι η εταιρεία που έχει την ευθύνη για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.
Το Εποπτικό πρέπει να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου στις μεγάλες ΔΕΚΟ που είναι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, όπως και οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού τους. Χρειάζεται επίσης άδεια του πανίσχυρου οργάνου για να συσταθεί θυγατρική κάποιας ΔΕΚΟ ενώ τα μέλη του έχουν την εξουσία να ζητούν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που κατά την κρίση τους, είναι απαραίτητο για τηνεκτέλεση των καθηκόντων τους. Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ είναι υποχρεωμένα να παρέχουν τα εν λόγωστοιχεία χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο είναι κληρονομιά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιβλήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα που υποστήριζε ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο με ένα άρθρο, αθετώντας τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα…