Στο υψηλό ρεκόρ των 2,4 τρισ. δολαρίων, έφτασαν οι αμυντικές δαπάνες το 2023 εν μέσω «παγκόσμιας επιδείνωσης της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε τη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Το ποσοστό σηματοδότησε μια αύξηση 6,8% από το 2022 και το πιο απότομο άλμα από έτος σε έτος από το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε το ινστιτούτο σε έκθεση για τις τάσεις των στρατιωτικών δαπανών.
«Η άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι μια άμεση απάντηση στην παγκόσμια επιδείνωση της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε η Nan Tian, ανώτερη ερευνήτρια στο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI.
Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται για εννέα συνεχόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα σημείωσαν άνοδο σε όλες τις περιοχές του κόσμου για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό συνδέθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και με τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων, μεταδίδει το CNBC.
Οι αμυντικές δαπάνες ανά χώρα
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 33η θέση της λίστας με τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες, ενώ ένα έτος νωρίτερα (2022), κατείχε την 29η θέση. Το 2023 η χώρα μας ξόδεψε 7,7 δισ. δολάρια ή αλλιώς το 3,2% του ΑΕΠ της. Συγκριτικά με το 2022, οι αμυντικές δαπάνες το 2023 , ήταν μειωμένες κατά 17%, ωστόσο η Ελλάδα σημείωσε 51% αύξηση στα χρήματα που έδωσε για τον συγκεκριμένο σκοπό, μεταξύ 2014 και 2023. Σε ποσοστιαίο μέγεθος, το ποσό που δαπάνησε η χώρα μας το 2023, αντιστοιχεί στο 0,3% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως για αυτό το έτος.
Η Ουκρανία και η Ρωσία, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας για τις χώρες που αύξησαν περισσότερο τις στρατιωτικές τους δαπάνες το 2023, κατά 51% και 24%, αντίστοιχα. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας παρέμειναν πολύ υψηλότερες από τις δαπάνες της Ουκρανίας σε περίπου 109 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη διεθνώς, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Αυτός ο αριθμός είναι πιθανώς μικρότερος από τον πραγματικό, σημειώνει η έκθεση, καθώς η Ρωσία δεν παρέχει διαφάνεια όσον αφορά τα οικονομικά της στοιχεία και τα ποσά που διατίθενται για αμυντικές δαπάνες συμπληρώνεται από επιχειρήσεις, ιδιώτες και οργανισμούς.
Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας ανήλθαν σε περίπου 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου το 59% του ποσού των δαπανών της Ρωσίας, αλλά το 37% του ΑΕΠ της Ουκρανίας, ανέφερε η έκθεση. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει το Κίεβο, γεγονός που μειώνει το χάσμα μεταξύ των δαπανών του και αυτών της Ρωσίας.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας αυξήθηκαν κατά 75% το 2023, ενώ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 9% και 7,9%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση SIPRI. Οι ΗΠΑ, που ξοδεύουν τα περισσότερα για τον στρατό τους, σημείωσαν αύξηση 2,3% σε ετήσια βάση σε αυτές τις δαπάνες στα 916 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, διέθεσε περίπου 296 δισεκατομμύρια δολάρια στον στρατό της, περίπου 6% περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμώμενα στοιχεία.
Οι δαπάνες στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται επίσης σε ενεργό σύγκρουση, αυξήθηκαν κατά 24% στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε ακόμη