search icon

Οικονομία

Οι νέες προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου

Αφορούν τον δεύτερο κύκλο των καθεστώτων «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για κάθε ένα

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το επενδυτικό momentum στη χώρα -παρά τις διεθνείς αναταράξεις και εν όψει των εκλογών- το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην επαναπροκήρυξη δύο καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου που είχαν συγκεντρώσει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αξιολογήσεις των πρώτων αιτήσεων υπαγωγής στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που είχαν κατατεθεί το περασμένο φθινόπωρο με προοπτική ως τις αρχές καλοκαιριού να έχουν γίνει οι πρώτες εγκρίσεις.

Οι νέες προκηρύξεις αφορούν τον δεύτερο κύκλο των καθεστώτων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων».

Οπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η προκήρυξή τους θα έχει γίνει ως το τέλος του μήνα. «Από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί με τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) ο οποίος θέτει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων», επισημαίνει.

Οπως και ο πρώτος κύκλος των συγκεκριμένων καθεστώτων, έτσι και ο δεύτερος θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για κάθε ένα, εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και του κόστους επιδότησης της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 75 εκατ. ευρώ ως ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Πάντως με δεδομένο το ενδιαφέρον που καταγράφηκε στον προηγούμενο κύκλο αιτήσεων, ο προϋπολογισμός των 150 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται μικρός – υπενθυμίζουμε ότι στον πρώτο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» υποβλήθηκαν 401 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για τα δύο καθεστώτα ακολουθείται η μέθοδος της συγκριτικής αξιολόγησης, δηλαδή επιλέγονται προς ενίσχυση τα επενδυτικά σχέδια με την υψηλότερη βαθμολογία. Με βάση τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης, τα οποία προέρχονται είτε από την Επιτροπή Αξιολόγησης είτε από τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών, καταρτίζεται προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων αξιολόγησης ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν αν έχουν ενταχθεί ή όχι στα καθεστώτα ενίσχυσης. Η δε αξιολόγηση έχει οριστεί ότι δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά το δίμηνο. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο τρέχει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων και στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ο». Μάλιστα δόθηκε μία μικρή παράταση και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαΐου.

Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει η προκήρυξη του καθεστώτος «Δίκαιης Μετάβασης» που αφορά τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει η προδημοσίευση του καθεστώτος προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι με την προοπτική να εκκινήσουν οι διαδικασίες ως το καλοκαίρι.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού, ο συνολικός προϋπολογισμός της «Δίκαιης Μετάβασης» θα ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και αντλεί αυτούς τους πόρους από το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 (ΠΔΑΜ 2021-2027), από το οποίο τα 266 εκατ. ευρώ κατανέμονται για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι καθυστερήσεις

Πάντως φαίνεται ότι η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των συγκεκριμένων καθεστώτων θα γίνει παράλληλα με την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο.

Από εκεί και έπειτα ο κ. Παπαθανάσης υπόσχεται ότι με βάση τις προθεσμίες που θέτει ο νέος νόμος, αλλά και την ολοκλήρωση όλης της απαραίτητης υποδομής και των προδιαγραφών του ελεγκτικού συστήματος, πλέον οι διαδικασίες θα ακολουθούν τον μεγαλύτερο σε ταχύτητα ρυθμό που έχει υπάρξει ποτέ.

«Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και ήδη τον Ιούλιο του 2022, πέντε μήνες μετά, προκηρύχθηκε το πρώτο καθεστώς. Εκτοτε και μέσα σε μόλις πέντε μήνες προκηρύχθηκαν συνολικά τέσσερα καθεστώτα. Κάθε νέος νόμος έχει ειδικές απαιτήσεις και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα πριν την αξιολόγηση. Στην περίπτωσή μας έπρεπε να προηγηθεί η κατάρτιση νέων οδηγών αξιολόγησης, η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίηση των αξιολογητών, η συγκρότηση νέου μητρώου αξιολογητών και η δημιουργία νέου υποσυστήματος αξιολόγησης στο ΠΣΑΝ (Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου) ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η αξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης.

«Οι προαναφερθείσες διαδικασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί για το καθεστώς Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα και ήδη από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και ο οδηγός αξιολόγησης του δεύτερου καθεστώτος ώστε να προχωρήσουν και αυτά τα επενδυτικά σχέδια Πρόκειται για χρόνο-ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Νόμος 4399 ψηφίστηκε το 2016 και οι προσωρινοί πίνακες δημοσιοποιήθηκαν το 2018. Στην περίπτωση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887 έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προαναφερθείσες διαδικασίες και σύντομα θα τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς», σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος.

Υπογραμμίζει μάλιστα ο υπουργός τις δυνατότητες που δίνει το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιταχύνει τις διαδικασίες και παράλληλα επισφραγίζει τη διαφάνειά τους. «Κάθε δυνητικός επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει από την υποβολή του επενδυτικού του σχεδίου αν θα υπαχθεί, αφού βλέπει τη βαθμολογία του και γνωρίζει τη βάση που έχει τεθεί στο εκάστοτε καθεστώς ήδη από την προκήρυξή του», λέει ο κ. Παπαθανάσης.

Διαβάστε ακόμη

Netflix: Πότε θα απαγορεύσει οριστικά τους «δανεικούς» κωδικούς

Αριστοτέλης Ιγνατίδης (Ari Foods): Η βιομηχανία τροφίμων που εξάγει σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 100% της παραγωγής της

To ράλι των αγορών πρόκειται σύντομα να φτάσει στο τέλος του, προειδοποιεί γνωστός επενδυτής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version