Τη λίστα των 140 επώδυνων μέτρων -prior actions- για φορολογούμενους και συνταξιούχους που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ESM φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newmoney.gr.
Πρόκειται για τον πίνακα που περιλαμβάνει αναλυτικά και ανα τομέα πολιτικής τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που «εξασφάλισε» η κυβέρνηση εως το 2021.
Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δικαιοσύνη και την ενίσχυση της αυτονομίας των Ανεξάρτητων Αρχών.
Τα κείμενα επιβεβαιώνουν τις απώλειες που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο (της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις) περιορίζεται ρητά για το 2018 – παρότι στο υπουργείο Εργασίας χθες υποστήριζαν πως θετικές «παρεμβάσεις» ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.
Εκτός των γνωστών πλέον και δρομολογημένων περικοπών που προβλέπονταν ήδη από το 3ο Μνημόνιο (όπως πχ στο ΕΚΑΣ κατά 530 εκατ. ευρώ για φέτος) ή των νέων μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο που προστέθηκαν για την περίοδο από το 2019 και μετά, το κείμενο αποκαλύπτει επίσης:
– Νέα μέτρα το 2017 με περικοπές στην Υγεία, ανατροπές στα ασφαλιστικά Ταμεία και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τον φοροεισπρακτικών εισφορών μέσωTaxis.
– Νέα μέτρα για το 2018, ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ.
– Συρρίκνωση και κατάργηση όλων σχεδόν των κοινωνικών επιδομάτων
Οι ανατροπές
Σε σύγκριση με την προσχέδια συμφωνία που αποκάλυψε πριν δέκα μέρες το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ξεχωρίζουν ανατροπές όπως:
-Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Για την πρώτη χρονιά και μόνον -χωρίς καμιά παράταση όπως τονίζεται- προβλέπεται έκπτωση 15% στις επιβαρύνσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας μιλά για μικρές επιβαρύνσεις το 2018 και περαιτέρω «παρεμβάσεις» το 2019, η επίπτωση σε γιατρούς και δικηγόρους μπορεί να ξεπερνά 25%-40% ή ακόμα και το 50%, παρά τις εκπτώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.
– Για τις μειώσεις στις κύριες και καταβαλλόμενες επικουρικές, προβλέπεται εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να αναφέρεται στη συμφωνία συγκεκριμένο «πλαφόν» («κόφτης») στο 18% των καταβαλόμενων ποσών. Στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ τουλάχιστον (MEFP) υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλότερο «κόφτη» των απωλειών (στο 22%) αλλά τέτοια πρόνοια δεν αναφέρεται στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU).
Επίσης προβλέπεται:
– ξήλωμα διατάξεων του νόμου Φίλη (4415/2016) για τα ιδιωτικά σχολεία
– αναθεώρηση των λόγων απόλυσης συνδικαλιστών και αίρεσης της προστασίας που απολαμβάνουν
Παράλληλα ζητείται από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει νομική γνωμοδότηση ότι η μείωση στις συντάξεις δεν είναι αντισυνταγματική
Δείτε αναλυτικά τα 140 προαπαιτούμενα