Τρόπους να ξεφορτωθούν το τεράστιο απόθεμα, το οποίο έχουν συσσωρεύσει τους τελευταίους μήνες, αναζητούν οι μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναγκαστεί έως και να νοικιάζουν ολόκληρα εμπορικά πλοία, προκειμένου να φυλάσσουν τα προϊόντα τους.
Οι καταναλωτικές εταιρείες του S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, διαθέτουν συνολικό απόθεμα αξίας 44,8 δισ. δολαρίων, ένα ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 26% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι λειτουργεί επιβαρυντικά και στην κερδοφορία, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που καλούνται να πληρώνουν έξτρα ενοίκια για να αποθηκεύουν τα αδιάθετα προϊόντα.
Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η εκτίναξη των λιανικών αποθεμάτων συνήθως σηματοδοτεί περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης, καθώς οι καταστηματάρχες προμηθεύονται λιγότερα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων μηνών (στοιχεία Απριλίου).
Όμως, αυτή η άνοδος δεν τυχαίνει θερμής αποδοχής από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς τα γούστα των καταναλωτών φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, αφήνοντας έκθετους τους λιανεμπόρους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα στοκαρισμένα αποθέματα.
Στη Macy’s, για παράδειγμα, οι αγοραστές ξοδεύουν πλέον περισσότερα χρήματα για την αγορά ρούχων, τα οποία αφορούν ειδικές περιστάσεις, παρά για είδη αναψυχής και σπιτιού, τα οποία ήταν δημοφιλή μέσα στην πανδημία. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να έχει στα «χέρια» της ένα τεράστιο απόθεμα προϊόντων, το οποίο οι καταναλωτές δεν θέλουν να αγοράσουν. Και γι’ αυτό τον λόγο, σπεύδει να μειώσει τις τιμές για να αυξήσει τη ζήτηση.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Target, της οποίας τα αποθέματα εκτινάχθηκαν κατά 43%. Gap και Abercrombie & Fitch βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart παραδέχθηκε προσφάτως ότι η αύξηση των αποθεμάτων το α’ τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου (32%).
Πέραν των αλλαγών στις αγοραστικές συνήθειες, το πρόβλημα επιδεινώνεται και εξαιτίας των αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες καθυστερούν τα φορτία από την Κίνα και προκαλούν μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στα αμερικανικά λιμάνια. Τα πρόσφατα lockdowns στη Σαγκάη δε, αποτέλεσαν το τελικό «χτύπημα».
Διαβάστε επίσης:
Τέλος στον… βενζινο-τουρισμό βάζει η Ουγγαρία – Σταματά να δίνει φθηνή βενζίνη σε Ευρωπαίους οδηγούς
Το «πλουσιότερο» ματς της χρονιάς δεν είναι ο τελικός του Champions League
Το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο κοστίζει 1,4 εκατ. δολάρια – Έχει ύψος… όσο ένας άνθρωπος