Οι επενδυτές συρρέουν στην Ελλάδα καθώς χώρα -παρίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς εξέρχεται από μια δεκαετία οικονομικών κρίσεων, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να αυξάνονται και τα κόστη δανεισμού να υποχωρούν γράφουν σε άρθρο οι Financial Times .
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου (capitals controls) που επιβλήθηκαν to 2015 μετά από τη φυγή καταθέσεων θα αρθούν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εταιρείες να μην αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στην αποκατάσταση της χώρας στα μάτια των επενδυτών, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεπεράσει τις ακόμα νωπές αναμνήσεις της αναταραχής για να ξαναγυρίσουν στα ελληνικά assets. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης την Τρίτη σε 1,826%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ενώ η συνολική μείωση των αποδόσεων στο έτος ανέρχεται στις 250 μονάδες βάσης.
Το χαμηλό κόστος δανεισμού αντικατοπτρίζει μια έντονη πορεία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν η Αθήνα στάλθηκε στην κατάψυξη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
“Είναι μια απόδειξη της πορείας που έχει διανύσει η Ελλάδα”, δήλωσε ο Nick Wall, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, ο οποίος έχει επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. “Οι αποδόσεις φαίνονται εξαιρετικά χαμηλές. Αλλά όλα τα άλλα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν για τη θετική απόδοση που φέρνει. ”
Οι απότομες κινήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ράλυ στο χρέος της ευρωζώνης, που έχει ωθήσει τις αποδόσεις μεγάλου μέρους των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κάτω από το μηδέν. Όμως, η Ελλάδα ήταν μια ειδική περίπτωση. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και του γερμανού τους ισοδύναμου -που αποτελεί μια ένδειξη των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Αθήνας- πλέον βρίσκεται στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, από το υψηλό των σχεδόν 40 μονάδων στην κορύφωση της κρίσης του 2012.
Ο κ. Wall δήλωσε ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών αντανακλά το υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας και τη συνεργατική στάση έναντι των θεσμών της ΕΕ της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε: “Αυτό που οι αγορές δεν θα ήθελαν να δουν ήταν μια νέα κυβέρνηση που να αντιτίθεται στις επιθυμίες των ευρωπαίων εταίρων. Η κίνηση των ελέγχων κεφαλαίου αναμενόταν, αλλά το γεγονός ότι έγινε [παράλληλα] μεριμνώντας για τη διαβούλευση με τις αρχές της ΕΕ ήταν ένα καλό σημάδι “.
Οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται επίσης σε άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε φέτος κατά 35%, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο έτος από το 1999 και ξεπέρασε σχετικά άνετα την άνοδο κατά 10% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.
Ο Ricardo Garcia, κύριος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην UBS Global Wealth Management, ο οποίος έχει την διαχείριση και εποπτεία περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 2,5 τρισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η αγορά είχε «κάνει κάποια προεξόφληση» στο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης. Αναμένει ότι η επιβάρυνση της χώρας με χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, αν δεν υπάρξει μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένοι επενδυτές παρέμειναν σκεπτικοί τόσο για το σημαντικό χρέος της χώρας όσο και για το πρόσφατο ιστορικό της. «Το χειρότερο τελείωσε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα. Το βλέπουμε με τους πελάτες μας “, δήλωσε ο κ. Garcia. “Υπάρχει ακόμα αυτή η εικόνα της Ελλάδας να αποτελεί μια ευκαιριακή, καθαρά κερδοσκοπική επένδυση».