search icon

Οικονομία

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

Τι αποκαλύπτει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή για το πληθωριστικό σοκ. Συστάσεις για παρεμβάσεις στην ακρίβεια τροφίμων

Συστάσεις -που συνήθως τα πολιτικά κόμματα κάνουν πως ξεχνούν- έρχεται να επαναλάβει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, με ανάλυσή του για το πληθωριστικό σοκ, υπενθυμίζει (όπως και σε παλαιότερες τριμηνιαίες Εκθέσεις του) ότι οι αυξήσεις μισθών πλήττουν πολλαπλά τους εργαζόμενους (σε αγοραστική δύναμη σήμερα αλλά και σε θέσεις εργασίας ή τις συντάξεις τους στο μέλλον), αν δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την παραγωγικότητα και τις αντοχές της οικονομίας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή βάζει φρένο στον «πληθωρισμό παροχολογίας» των κομμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμα και η αύξηση 6,4% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον κατώτατο μισθό, ίσως τελικά και να ξεπερνά τα εύλογα όρια, αν τελικώς αποδειχθεί μικρότερη από το αναμενόμενο η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος .

«Υπερβάλλουσες αυξήσεις μισθών είναι πιθανό να αποβούν σε βάρος της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των εργαζομένων δημιουργώντας τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών» τονίζεται στην Έκθεση για το α΄ τρίμηνο του 2024.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αλόγιστων αυξήσεων, με βάση τον πληθωρισμό και μόνον;

Με βάση την ίδια ανάλυση, τυχόν (υπερβάλλουσα) αύξηση των ονομαστικών μισθών «θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ισοσταθμίσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής με αύξηση τιμών. Η οικονομία οδηγείται σε έναν αντιπαραγωγικό ανταγωνισμό μισθών-τιμών που εν τέλει οδηγεί σε απώλεια αγοραστικής δύναμης».

Επιπλέον, απειλούνται όχι μόνο οι μισθοί αλλά και οι ίδιες οι θέσεις απασχόλησης των ανθρώπων της εργασίας. Και αυτό διότι προκαλείται απώλεια ΑΕΠ, απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που μεταφράζεται σε μείωση εξαγωγών, αλλά και απώλειες σε όρους απασχόλησης λόγω υψηλότερου πραγματικού μισθού που μειώνει τη ζήτηση εργασίας. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και μείωση επενδύσεων, δηλαδή μικρότερη ανάπτυξη (ή και ύφεση ενδεχομένως, αναλόγως και των συνθηκών στη διεθνή οικονομία).

Σε ένα ακραίο σενάριο αυξήσεων μάλιστα (της τάξεως του 8%) η οικονομία θα έχει χάσει μια τριετία προσαρμογής, μέχρι να καλύψει την απόσταση από την τάση του ΑΕΠ που θα ίσχυε χωρίς την υπερβάλλουσα πληθωριστική πίεση.

Τις πταίει;

Σε κάθε περίπτωση, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κρίνεται αναγκαία. Ενώ όμως στο μέτωπο της Ενέργειας η ακρίβεια αντιμετωπίστηκε μάλλον με επιτυχία, δε διαφαίνεται ακόμα κάτι αντίστοιχο στο μέτωπο των τροφίμων.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για την πορεία του πληθωρισμού:

· η συνιστώσα της ενέργειας υποχωρεί περαιτέρω και περνάει σε αρνητικά πεδία. Η αποκλιμάκωση είναι συμβατή με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής επιδότησης λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ με στοιχεία από την Ελλάδα οι στοχευμένες επιδοτήσεις και μεταβιβάσεις με εισοδηματικά κριτήρια κρίνονται ως επιτυχημένες, αφενός επειδή ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, αφετέρου διότι εξοικονομήθηκαν πόροι (σε σχέση με οριζόντια μέτρα), στο μέτρο του εφικτού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· η συνιστώσα των τροφίμων αποτελεί τον κύριο τροφοδότη του πληθωρισμού (Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή). «Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής με στόχο την απομείωση της συνιστώσας αυτής», είναι η σύσταση του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Οι διαβεβαιώσεις Σιμσέκ και η αντίδραση της αγοράς – Ερωτηματικά για τη στάση του Ερντογάν

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Κατοικία: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές – Ο πρωταθλητής Πειραιάς και η έκπληξη στις Κυκλάδες (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version