Παρά το πολιτικό αφήγημα περί επαναφοράς στην ανάκαμψη, το οποίο είχε βασιστεί στη θετική εξέλιξη ορισμένων δεικτών το τρίτο τρίμηνο του 2016, τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνουν ότι στα τέλη της περσινής χρονιάς η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε σημάδια κάμψης.

Ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε υποχώρηση κατά 1% το Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες εκινείτο ανοδικά.

Καταγράφεται, δηλαδή, ένα «φρένο» στις λιανικές πωλήσεις στα τέλη της περσινής χρονιάς, το οποίο υποδεικνύει ότι η ανοδική πορεία που είχε παρουσιάσει ο συγκεκριμένος δείκτης ανεκόπη, προφανώς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που υπήρξαν το τελευταίο μήνα του έτους για πληρωμές προς την εφορία.

lianikes

Η πίεση οφείλεται στον συνδυασμό των αυξημένων υποχρεώσεων προς την εφορία και του άκαμπτου συστήματος εξόφλησης και ρύθμισης των οφειλών, αλλά και λόγω της αυστηρής στάσης που επιδεικνύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβάλλοντας μαζικά κατασχέσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εικόνα αυτή συμβαδίζει και με τα στοιχεία από τις τράπεζες, όπου σύμφωνα με πηγές του χώρου, τον περασμένο Δεκέμβριο, υποχώρησαν σημαντικά και απότομα, ενώ μέχρι τότε η τάση ήταν ανοδική.

Το «φρενάρισμα» των λιανικών πωλήσεων συνάδει και με τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε προ ημερών η ΕΛΛΣΤΑΤ, τα οποία έδειξαν ότι το εθνικό εισόδημα έκλεισε το 2016 κατά 0,3% υψηλότερα σε σχέση με το 2015, αλλά κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς η εξέλιξη ήταν αρνητική (-0,4%) καθώς η ανοδική πορεία ανεκόπη.

Η υποχώρηση του δείκτη λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο του 2016 σε ετήσια βάση καταγράφεται στις περισσότερες κατηγορίες καταστημάτων, με εξαίρεση τα σούπερ-μάρκετ όπου η εξέλιξη ήταν θετική (+1,4%) και τα βιβλιοπωλεία (+3,2%). Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα κατέγραψαν πτώση 5,2%, στην κατηγορία Τρόφιμα-ποτά-καπνός έπεσαν κατά 6,2% ενώ στα φάρμακα και καλλυντικά κατά 4,9%.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com