Την ώρα που η κυβέρνηση δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των κρατικών ταμείων, δύο νομοσχέδια που θεωρούνται ως το «βαρύ πυροβολικό» αυτής της προσπάθειας, παραμένουν στο συρτάρι, αναμένοντας το «πράσινο φως» των θεσμών: ο λόγος για τον νόμο για το «πλαστικό» χρήμα και το χτίσιμο του αφορολόγητου και για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Κι όσο αυτά καθυστερούν, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν καθημερινά στη χρήση «μαύρου» χρήματος, προσπαθώντας να αποφύγουν την υπερφορολόγηση του ΦΠΑ αλλά και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αφενός το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα που ήταν αρχικά να κατατεθεί μέχρι τις 5 Αυγούστου, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί κρίσιμες λεπτομέρειες πάνε τα πράγματα πίσω.
Οι ενστάσεις των θεσμών αφορούν:
– τo δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η παροχή έκπτωσης στους φορολογούμενους για την πληρωμή με πλαστικό χρήμα σε κλάδους με παραδοσιακά υψηλή φοροδιαφυγή
– το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ο οποίοι θα πραγματοποιούν σημαντικό μέρος του τζίρου τους μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών
– ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους για την διενέργεια κληρώσεων χρηματικών ποσών και ακινήτων για τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν περισσότερες από τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές
– το κόστος για την παροχή εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα οι οποίοι κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, σκοντάφτει και στον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να εισπράττουν τα ποσά από τους πελάτες κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Οι θεσμοί ζητούν να είναι ακατάσχετο το 85% του λογαριασμού και το υπόλοιπο αν έχει χρέη ο επαγγελματίας σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχεται.
Αντίθετα, η ελληνική πλευρά ζητεί να είναι το σύνολο του συγκεκριμένου λογαριασμού ώστε να μην έχουν «πάτημα» οι επαγγελματίες να αρνούνται να τοποθετήσουν μηχανάκια POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ΥΠΟΙΚ μελετούν δύο σενάρια για το φετινό χάσιμο του αφορολογήτου με αποδείξεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι, αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενους πρέπει να συγκεντρώσει για το 2016 αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός του, θα πρέπει υποχρεωτικά να συγκεντρώσει μέσω πλαστικού χρήματος το ¼ και το υπόλοιπο να είναι σε μετρητά. Το ¼ προκύπτει από τους μήνες που θα απομένουν ως το τέλος του έτους, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2017 ούτε ένα ευρώ απόδειξη. Δηλαδή, ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι «κλειδωμένος», όπως συνέβη και εφέτος. Δηλαδή, το αφορολόγητο θα ισχύσει ανεξάρτητα από το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν εφέτος οι φορολογούμενοι μέσω μετρητών ή κάρτας.