Το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της BlackRock προς τους επενδυτές, στις 12 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε αίσθηση, αλλά όχι πραγματική έκπληξη.
«Η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουμε από τον Μάρτιο» αναφέρουν οι αναλυτές της BlackRock. «Η κρίση έχει επιδεινωθεί από τότε καθώς η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν παραδέχεται ότι θα συντρίψει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ξυπνήσει σε αυτή την πραγματικότητα νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές – αλλά όχι πριν αντιμετωπίσει αναπόφευκτα μία σοβαρή ύφεση».
Οι προβλέψεις της BlackRock προστίθενται σε ανάλογες προειδοποιήσεις που πολλαπλασιάζονται τελευταία.
«Οι έρευνες των δεικτών PMI σηματοδοτούν ότι η ζώνη του ευρώ εισέρχεται σε ύφεση νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με οδηγό τη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία. Προβλέπουμε ότι η ζώνη του ευρώ θα υποστεί μια μεγαλύτερη από ότι αρχικά εκτιμούσαμε ύφεση τριών τετάρτων», δήλωσε στο reuters ο Peter Schaffrik της Royal Bank of Canada. «Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας οι οποίες, ακόμη και μετά την υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες, παραμένουν υψηλές κάτι που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στις δαπάνες των νοικοκυριών θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι περιμέναμε μέχρι τώρα».
«Οι τελευταίες βασικές προβλέψεις μας αναφέρουν ότι η ευρωζώνη θα βρίσκεται σε ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» απαντά στο newmoney ο οικονομολόγος της Oxford Economics Ricardo Amaro, ειδικός για θέματα ευρωζώνης. «Η περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξει περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα θα παραμείνει επίσης σε αδύναμη βάση. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα «σφίγγει» απότομα την πολιτική, γεγονός που θα περιορίσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα» καταλήγει.
Για την Goldman Sacks, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε υφεσιακή τροχιά. «Παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι η αμερικανική αγορά προσφέρει καλύτερες προοπτικές αποδόσεων από ότι οι ευρωπαϊκές αγορές, που μαστίζονται από ύφεση», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμα προς τους επενδυτές, τη Δευτέρα.
Η θέση της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, που κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν ήδη στην οικονομία και καταγράφηκαν στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εξέδωσε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Ιούλιο.
Εκεί σημειώνεται «ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, απόρροια επιδείνωσης προσδοκιών σε όλους τους τομείς πλην των Κατασκευών, και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» όπως επίσης καταγράφεται «επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία».
«Μια περαιτέρω ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία σχετίζεται με τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να μετακυληθούν σε οικογένειες και επιχειρήσεις σχετικά γρήγορα, δεδομένης της σχετικά μεγάλης αναλογίας δανειοληπτών με κυμαινόμενα επιτόκια» σημειώνει ο Ricardo Amaro και συμπληρώνει: «Οι πιέσεις στο κόστος ζωής είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει τους επόμενους μήνες, με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική να επιδεινώνει την πρόκληση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Τέλος, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ένα γενναιόδωρο- το υψηλότερο αναλογικά στην Ε.Ε.- πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το κόστος του οποίου ενδέχεται να «βαρύνει» το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος (193,3% το 2021, το υψηλότερο της Ε.Ε.)
Διαβάστε ακόμα:
Στα όριά τους οι υποδομές απορριμμάτων στις Κυκλάδες (πίνακας)
Προσοχή: Τι μπορείτε να κάνετε για τις ανώνυμες διαφημιστικές κλήσεις στο τηλέφωνό σας
Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)