Των Στέλιου Μορφίδη, Ιωάννη Αντύπα

Μπροστά στο δίλημμα του επώδυνου συμβιβασμού που θα ακουμπά πλέον και τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση μετά και την επίδοση της πρότασης των δανειστών σήμερα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες του newmoney.gr κάνουν λόγο για μία «υβριδική» πρόταση, της οποίας το ένα σκέλος αφορά τις χθεσινές αποκαλύψεις του Bloomberg. Το άλλο σκέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιχειρεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θίγοντας όμως ζητήματα που μέχρι τώρα η κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περίγραμμα των μέτρων που θα τεθούν στην Αθήνα είναι και η ικανοποίηση δύο βασικών παραμέτρων που επιδιώκει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά είναι οι περικοπές στις συντάξεις ώστε να μειωθεί η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου που μπορεί να είναι – σύμφωνα με το Ταμείο – μέτρο χωρίς δημοσιονομικό όφελος αλλά θα ελαφρύνει τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές τάξεις προκειμένου να απελευθερωθεί χρήμα στην αγορά.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Euroworking Group το Bloomberg ανέφερε ότι οι δανειστές, στο «δημοσιονομικό διάδρομο» που θέλουν να δημιουργήσουν για μετά το 2018, θα ζητούν από την Αθήνα προληπτικά μέτρα που φθάνουν το 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ ευρώ). Κατά το Reuters μάλιστα, μέτρα ως το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ) θα ενεργοποιηθούν από τώρα και το άλλο 1% μετά το 2018. Επιπρόσθετα αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάριζε πως η συμφωνία, εκτός απ’ τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων και του δημοσιονομικού «κόφτη» πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα εργασιακά.

Όλες οι παραπάνω δράσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο κάτω απ’ το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Ιδίως υπό το πρίσμα ότι όλοι οι δανειστές, όπως δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Bloomberg, συνυπογράφουν την πρόταση. Μία δήλωση που περισσότερο ήθελε να καταδείξει ότι την υποστηρίζει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως εξακολουθεί να τηρεί μία επιφυλακτική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr ακόμα και η Κομισιόν που δεν βλέπει θετικά τη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων, έχει διαμορφώσει πλέον θέση πως «εάν αυτό χρειάζεται για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία και να αποφύγουμε παράταση στην αβεβαιότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο».

Προς συμβιβασμό;

Τα μηνύματα από την κυβέρνηση πάντως είναι συγκεχυμένα. Το πρωί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να απορρίψει τα του αδιεξόδου. «Δεν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αυτά που μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου. Λόγω όσων εισπράττουμε, έχουμε τη δυνατότητα να μην πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε. Από την άλλη όμως μόλις χθες ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, δήλωνε χθες το βράδυ απ’ το Λονδίνο πως «καλύτερα μια συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη μετά». Κάτι που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αναγνωρίζοντας πως μετά θα μπει σε νέες περιπέτειες η ελληνική οικονομία, αφού η προεκλογική περίοδος σε χώρες κλειδιά όπως η Ολλανδία (στις 24 Φεβρουαρίου διαλύεται το Κοινοβούλιο), η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την όποια συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η παράταση της αβεβαιότητας θα τινάξει στον αέρα το όποιο σχέδιο εισόδου στο QE της ΕΚΤ και ομαλοποίησης της κατάστασης στην αγορά χρήματος ώστε να προχωρήσει μία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές ως το τέλος της χρονιάς ενώ παράλληλα θα φουντώνει τα σενάρια ενός Grexit όσο θα πλησιάζουν οι μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων τον επόμενο Ιούλιο. Μέχρι τότε η αγορά απλά θα «στεγνώνει»…

Κάτι που φροντίζουν να υπενθυμίζουν παράγοντες «κλειδιά» στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας πως χωρίς βοήθεια η Ελλάδα θα κατευθυνθεί στην πόρτα της εξόδου απ’ το κοινό νόμισμα. Το έκανε ευθέως ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD την Τετάρτη το βράδυ, το υπονόησε σήμερα και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι ο χρόνος πιέζει για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως καίριο ζήτημα σήμερα στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό που θα της προσφερθεί ως επικοινωνιακή λύση για την αποδοχή του πλαισίου συμφωνίας που θέτουν οι δανειστές. 

Η συνάντηση

Στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ, «το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις που έκανε από τη Χάγη. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών «παικτών» του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε οτι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση. «Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», αρκέστηκε να δηλώσει.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από το ανώτερο τεχνικό επίπεδο δηλαδή τον Μάρκο Μπούτι και τον Ντέκλαν Κοστέλο. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπρόσωποι από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καταρρίπτοντας τις φήμες για την φυσική παρουσία του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν και συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην περίπτωση που υπάρξει αποτέλεσμα τότε μέχρι την Τρίτη το πρωί θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιδιωχθεί μία τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η αγορά πάντως αντιδρά θετικά στις εξελίξεις θεωρώντας ότι τελικά η ελληνική πλευρά θα κάνει πίσω και θα βρεθεί επίσης ο απαραίτητος συμβιβασμός μεταξύ των δανειστών για να ξεπεραστεί το τέλμα και να μην υπάρξει αναβίωση της ελληνικής κρίσης, όπως το 2015. Οι μετοχές ακολουθούν ανοδική πορεία ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημειώνουν σημαντική υποχώρηση.