search icon

Οικονομία

Οι Γερμανοί θέλουν «κορωνο-μνημόνια» και πυροδοτούν νέα κρίση του ευρώ

Η μάχη για το ευρωομόλογο συνεχίζεται μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αλλά είναι δεδομένο ότι στην κρίση του κορωνοϊού προστέθηκε ήδη και μια νέα κρίση του ευρώ

Συνθήκες νέας κρίσης του ευρώ, εν μέσω της οικονομική καταστροφής που προκαλεί ο κορωνοϊός, δημιουργεί η εμπλοκή στην έκδοση ευρωομολόγων για τον κορωνοϊό, των λεγόμενων πλέον coronabonds, που  προκάλεσαν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. έγινε σαφές ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την έκδοση κοινών ευρωμολόγων, τα οποία προϋποθέτουν ότι τα χρέη που θα δημιουργηθούν μέσα από τη διαδικασία αυτή θα είναι αμοιβαιοποιημένα, κάτι που το Βερολίνο αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι».

Τα ίδια είχαν κάνει οι Γερμανοί και το 2012, όταν και πάλι είχε τεθεί το θέμα, εν όψει τότε της πιθανής διάλυσης του ευρώ.

Τώρα το Βερολίνο, παρ ότι ανατρέπει τους δικούς του εθνικούς κανόνες περί απαγόρευσης των ελλειμμάτων, προχωρώντας σε δανεισμό μαμούθ άνω  των 150 δις. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την άμυνα της Γερμανίας στον κορωνοϊό, δεν θέλει να εγγυηθεί ούτε ένα σεντς δανείων που θα χρησιμεύσουν για τη σωτηρία των άλλων.

Ο φόβος των Γερμανών είναι ο ίδιος με το 2012 και είναι ενδεικτικός για την αντίληψη που έχει η χώρα τους για την Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ. Αντανακλά το βαθύτερο φόβο τους ότι το ευρώ μπορεί κάποια στιγμή να διαλυθεί και τότε εάν έχουν δημιουργηθεί κοινά χρέη, αυτά θα βαρύνουν τον ισχυρότερο πόλο που θα είναι η Γερμανία.

Γι αυτό και προτείνουν την στήριξη των άλλων χωρών μέσα από δάνεια του ESM, τα οποία όμως προϋποθέτουν μνημόνια και δίνονται με τη λεγόμενη αιδεσιμότητα (όπως έγινε και με την Ελλάδα). Που σημαίνει ότι εάν δεν τηρούνται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί για το δάνειο, τότε τα ποσά δεν θα εκταμιεύονται.

Γίνεται, λοιπόν, πολύ εύκολα κατανοητό γιατί οι Ιταλοί αλλά και όλοι οι άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ESM.

Φανταστείτε τον ESM να δίνει μια γραμμή βοήθειας 50 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ιταλία και ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο γνωστός σε εμάς Κλάους Ρέγκλινγκ, να πηγαίνει να κάνει «κουμάντο» στη Ρώμη για το πόσα νοσοκομεία θα χτίσουν, τι θα λέει ο προϋπολογισμός τους και πόση έκπτωση φόρου θα κάνουν στις επιχειρήσεις οι Ιταλοί. Υπό τέτοιες συνθήκες και με τον Σαλβίνι να κερδίζει έδαφος δεν αποκλείεται οι Ιταλοί να προτιμήσουν την επιστροφή στην λιρέτα για να κάνουν τα δικά τους κουμάντα.

ΕΕ: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουμε την κρίση

Κόντρα Λαγκάρντ – Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη

Exit mobile version