search icon

Οικονομία

Η Ευρωζώνη συμφωνεί στην αναγκαιότητα της δημοσιονομικής τόνωσης – Συναινεί η Γερμανία

Για σημαντική εξέλιξη έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ καθώς για πρώτη φορά η Γερμανία εγκαταλείπει το παραδοσιακό της βέτο στο θέμα της δημοσιονομικής τόνωσης

Η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα εάν η οικονομία της σημειώσει κάμψη, δήλωσαν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι ομόλογοί του στο μπλοκ, στον πρώτο επιφυλακτικό υπαινιγμό για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Η ευρωζώνη εδώ και χρόνια εμμένει στη «γενικά ουδέτερη» δημοσιονομική πολιτική στις ετήσιες συστάσεις της, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη με βραδύτερη ανάπτυξη να δαπανήσουν περισσότερα.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της περασμένης χρονιάς και οι κίνδυνοι για νέα κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που τώρα εντάθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, οδήγησαν τη Γερμανία να εγκαταλείψει το παραδοσιακό της βέτο σε δημοσιονομική τόνωση.

Η αλλαγή στη διατύπωση της κοινής δήλωσης της ευρωζώνης δεν αναγκάζει τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα, αλλά σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης που μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να τους καταστήσει λιγότερο αυστηρούς.

Η κίνηση θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, που δήλωσε ότι οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως σε περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι 19 χώρες της ευρωζώνης λένε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Τα μέτρα νομισματικής τόνωσης δεν επαρκούν. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο εάν η επιβράδυνση είναι πολύ αισθητή», δήλωσε ο Λεμέρ, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης της ευρωζώνης.

Το έγγραφο σηματοδοτεί μια μετατόπιση από προηγούμενες συστάσεις και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η αλλαγή προσέγγισης οφείλεται στην περυσινή επιβράδυνση και στις αδύναμες προοπτικές για το 2020 και έπειτα.

«Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, η δημοσιονομική ανταπόκριση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, με στόχο μια πιο υποστηρικτική στάση σε συνολικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πλήρη σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναίνεσε στο κοινό κείμενο σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να δαπανήσει περισσότερα το Βερολίνο την επόμενη χρονιά.


Exit mobile version