search icon

Οικονομία

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ζητούν να διευκρινιστεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης

Η ΠΟΕΕΤ ζητά να μην χάνουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα επαναπρόσληψης την τουριστική περίοδο του 2021 από επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος

Detail of chambermaid carrying linen

Διευκρινίσεις σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις επαναπροσλήψεις ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις επαναπροσλήψεις στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.

Αναλυτικά:

– Για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν εφέτος, οι εργοδότες υποχρεούνται από σήμερα να κάνουν τις επαναπροσλήψεις του συνόλου του προσωπικού που εργάστηκε το 2019 και να προχωρήσουν στην αναστολή της σύμβασης.

Όσο ανεβαίνουν οι πληρότητες, θα ενεργοποιούνται οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα γυρνούν στη δουλειά τους.

Όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν ανοίξουν, οι εργαζόμενοι μόνοι τους θα δηλώσουν στην πλατφόρμα της “ΕΡΓΑΝΗ” τα στοιχεία τους, για να πάρουν τα 534 ευρώ έως τις 30/09/2020».

Η ένσταση της ΠΟΕΕΤ είναι πως πρέπει «το υπουργείο να ξεκαθαρίσει πως, όσοι εργαζόμενοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, δεν χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την τουριστική περίοδο του 2021.

Εξακολουθούν να παραμένουν εκτός ρύθμισης οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας (ενοικιαζόμενοι), καθώς και αυτοί με συμβάσεις μίας ημέρας (εξτρά).

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης. Επομένως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η επαναπρόσληψή τους και η αναστολή σύμβασης, μέχρι τις 30/07/2020, καθώς δεν αναγνωρίζεται η εποχικότητα στην εργασία τους» σημειώνει η ΠΟΕΕΤ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, «οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση είναι σε πιο δύσκολη θέση, αφού, κατά το υπουργείο, δεν είναι εποχικά εργαζόμενοι, παρόλο που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις, δεν υποχρεώνει τους εργοδότες σε επαναπρόσληψη, παρά μόνο όσοι δεν βρουν δουλειά θα είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος διάρκειας τριών μηνών (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) στο ύψος του επιδόματος ανεργίας (399 ευρώ), χωρίς να εξηγεί, αν θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας το χειμώνα του 2020. Τέλος, η κυβέρνηση επιμένει, εν μέσω πανδημίας, να θέτει όρους και προϋποθέσεις επιδότησης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους» υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάει χωρίς όρους και προϋποθέσεις την επιδότηση των εργαζομένων.

Παράλληλα, η ΠΟΕΕΤ τονίζει: «Δεν γίνεται καμία αναφορά για κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτικής. Όσον αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι σε ισχύ, μέχρι τις 31/08/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Γεγονός που απορρέει και από την αναφορά του υπουργείου Εργασίας σε άρθρα της Σύμβασης για την υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις σχετικές διορθώσεις».

Exit mobile version