Παγώνει ξανά η οικονομία, από την εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα. Τις τελευταίες 72 ώρες φτάνουν μηνύματα στο οικονομικό επιτελείο που κάνουν λόγο για ματαιώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει στα ξενοδοχεία, αντί για νέες κρατήσεις που αναμένονταν όσο θα πλησιάζαμε στα μέσα Ιουλίου. «Δεν μας εκπλήσσει αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα πάρουμε τα μέτρα μας» λένε αρμόδιοι παράγοντες της Οικονομίας και του Τουρισμού.
Ο άμεσος κίνδυνος είναι μικρός: τοπικά lockdown εκεί όπου θα υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων. Δηλαδή εκεί που δεν θα υπάρξει τείχος ανοσίας. Έτσι δεν θα υποχωρήσει έως 90% η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρους κλάδους και δεν ζήσουμε ξανά μέρες του 2020 ή του 2021. Αυτό είναι το καλό σενάριο.
Το κακό σενάριο, που το φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο, είναι οι τυχόν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις. Όχι η Δέλτα μόνο, αλλά και οποιοδήποτε άλλο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου αν επικρατήσει διεθνώς. Η επιθετικότητα του ιού και η θνητότητα στον πληθυσμό θα κρίνουν τότε αν θα αποφευχθεί 4o κύμα πανδημίας και καθολικό lockdown ξανά.
Ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης
Και με βάση το «καλό» σενάριο των τοπικών lockdown, ακυρώνεται μέρος της ανάκαμψης που αναμενόταν όταν βγήκαν τα εμβόλια. Αν χαθεί η ανάπτυξη, δεν θα επιστρέψει το 2022 εκεί που ήταν το 2019. Και δεν αναπληρώνεται με επιδόματα αλλά, μετά από μια τριετία, θα εξελίσσεται πλέον σε μακροχρόνια «μετάλλαξη» και σε ανήκεστο βλάβη για την οικονομία.
Στο απαισιόδοξο σενάριο, όπου εκφράζεται ανησυχία για μία νέα έξαρση της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων που θα επιβάλουν αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων και μείωση της δυναμικής ανάκαμψης του τουρισμού διεθνώς, τότε η πρόβλεψη είναι για τουριστικά έσοδα αυξημένα – και πάλι – έναντι του 2020 αλλά όχι πάνω απ’ το 35% αυτών που είχαν επιτευχθεί το 2019. Κοινώς μία διεύρυνση κατά 2,1 δισ ευρώ.
«Υπάρχει λύση! Αλλά είναι μόνον μία: ο εμβολιασμός» επιμένουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που ενημερώνονται ενεργά από τους λοιμωξιολόγους. Και εξηγούν: όχι μόνο γλιτώνουμε ζωές και δουλειές, αλλά μειώνεται η νόσηση και ο κίνδυνος νέας μετάλλαξης. Αν και για τη «Δέλτα» δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια θεωρούνται με αυξημένες πιθανότητες αποτελεσματικά.
Η όποια καθυστέρηση οδηγεί σε μεταλλάξεις, που απειλούν να «μεταλλάξουν» και την οικονομία. Για τον λόγο αυτόν και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε διπλή προειδοποίηση το Σαββάτο μέσω του OPEN:
· «Αν τον χειμώνα ξαναμπούμε σε οριζόντιο lockdown, η οικονομία θα καταστραφεί».
· «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν αλλά νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».
Για ανάγκη παρέμβασης προειδοποίησε εμμέσως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας στην «Καθημερινή» πως «δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι».
Και καθόσον ο επιδημιολογικός και ο εμβολιαστικός χάρτης συμπίπτουν, αυτό μπορεί να λέγεται μεν, αλλά ούτε καλύπτει απολύτως όσους υποστούν σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις, ούτε αποκλείει όμως τις γενικότερες απώλειες που θα υποστούν όλοι και ίσως δεν θα είναι εφικτό να επιμερισθούν ορθολογικά, κατά το βάρος της συνευθύνης του καθενός ή όλων μαζί.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως τόσο οι μεγάλοι tour operators όσο και οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν πάψει όλο το τελευταίο διάστημα να παρακολουθούν πολύ στενά την επιδημιολογική εικόνα των προορισμών και πολύ περισσότερο τα ποσοστά των εμβολιασμών στις περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική ζήτηση όπως π.χ. η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως κ.ο.κ.