Νευρικότητα επικρατεί στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ, αλλά και σε πολιτικά στελέχη της κοντινής χώρας, λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα, Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα φέρεται να προσπαθεί να προσελκύσει στελέχη από αυτόν τον προσοδοφόρο κλάδο, αναφέρει δημοσίευμα του timesofisrael.com.
Έλληνες υπουργοί και διπλωμάτες, καθώς και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πραγματοποίησαν πρόσφατα αρκετές συναντήσεις με Ισραηλινούς επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, ανέφερε την Τρίτη το δελτίο ειδήσεων του Channel 12.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ελληνες αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, έκαναν παρουσιάσεις, όπου περιέγραψαν λεπτομερώς πακέτα μετεγκατάστασης για Ισραηλινά στελέχη τεχνολογίας, που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, χορήγηση ιθαγένειας με διαδικασίες fast track, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν ειδικές γειτονιές, με σχολεία και γραφεία για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είναι μεταξύ των διαφόρων ομάδων που διαμαρτύρονται έντονα για τη δικαστική αναθεώρηση με την αιτιολογία ότι θα αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες. Ηγέτες του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις αυτές θα κάνουν τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων να διστάζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Ορισμένοι έχουν μεταφέρει τις δικές τους εταιρείες εκτός της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το Channel 12 μετέδωσε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας που δεν διέψευσε την ουσία του δημοσιεύματος, αναφέροντας: «Η προώθηση ευκαιριών για την άντληση εσωτερικού κεφαλαίου σε μια χώρα είναι μια συνήθης πρακτική, όπως και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει σε ένα ευρύ φάσμα τομέων».
Ο Ορι Χαντόμι, CEO της Mazor Robotics, επιβεβαίωσε στο κανάλι ότι όντως γίνονται συνομιλίες μεταξύ ανώτερων Ισραηλινών στελεχών τεχνολογίας και ευρωπαϊκών χωρών με αντικείμενο στη μετεγκατάστασή τους.
«Η πρόταση (μετεγκατάστασης) προήλθε από χώρες φιλικές προς το Ισραήλ που δυστυχώς αναγνώρισαν μια ευκαιρία», είπε, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες χώρες συμμετείχαν. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούν μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και ενδιαφέρονται για ποιοτικό εργατικό δυναμικό. Αναγνωρίζουν μια διαδικασία κατά την οποία θα υπάρξει έξοδος από το Ισραήλ ανθρώπων που αναζητούν εργασία αλλού. Θέλουν να είναι προετοιμασμένοι».
Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν τη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση δικαστική αναθεώρηση θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή απώλεια φορολογικών εσόδων και να προκαλέσει «πολύ σημαντική ζημιά» στην οικονομία.
Σημείωσαν ότι λόγω της δομής της ισραηλινής οικονομίας, ο αρνητικός αντίκτυπος στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να εκδηλωθεί γρήγορα, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, λόγω των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των εταιρειών και της εξάρτησής τους από τη διεθνή χρηματοδότηση και τους ειδικευμένους εργαζόμενους που ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της ισραηλινής οικονομίας, συνεισφέροντας το 17% του ΑΕΠ, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των εξαγωγών και περίπου το 25% των φόρων μισθοδοσίας. Το 2022, οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην ισραηλινή υψηλή τεχνολογία ανήλθαν σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια (χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποχωρήσεις).
Το τι θα ισχύσει αν όντως εφαρμοστεί η θρυλούμενη μετεγκατάσταση Ισραηλινών στελεχών τεχνολογίας στη χώρα μας, μένει να το δούμε, όπως και τον τρόπο που θα ρυθμίζονται τέτοιου είδους δραστηριότητες από την ελληνική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, ενδέχεται να εξεταστούν φορολογικά κίνητρα ανάλογα με αυτά που χορηγούνται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της ναυτιλίας.
Διαβάστε ακόμη:
Βασίλης Φουρλής: Ψάχνει νέα επένδυση στον χώρο της ευεξίας – Πότε μπαίνει στο ΧΑ η Trade Estates
«Παζάρια» μέχρι τέλους για τα πλεονάσματα
Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS