search icon

Οικονομία

Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ μέσω επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συναλλαγής ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος άνω των 200 εκατ. ευρώ

Πριν καν η Ελλάδα βγει στις αγορές για το 2021, τα δημόσια ταμεία ενισχύονται με το ποσό των 2 δισ. ευρώ μέσω της επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου με ιδιωτική τοποθέτηση. Όπως μετέδωσε το Reuters, Εθνική και Πειραιώς έλαβαν τίτλους 30ετούς διάρκειας με απόδοση πέριξ του 1,50%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη συναλλαγή συμμετείχαν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε εκδώσει το 30ετές ομόλογο στις αρχές του 2020, ξανά μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η ημέρα του διακανονισμού είναι η 20ή Ιανουαρίου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2021, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές χρέους, μειώνοντας παράλληλα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ο οποίος ανήλθε στο 208,9% το 2020 και διατηρώντας ένα επαρκές ταμειακό απόθεμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ανώτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο διεθνές πρακτορείο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να πραγματοποιεί τουλάχιστον μια έξοδο στις αγορές κάθε τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συναλλαγής ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος άνω των 200 εκατ. ευρώ,  ενισχύοντας έτσι τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Η Πειραιώς έδωσε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα πήρε νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας ( λήξης 20/03/2050) ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Επενδυτικά σχέδια ύψους 7,7 δισ. εξετάζει το Enterprise Greece 

Εκτός διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ οι Κινέζοι  

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι επιδημίες ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο

Exit mobile version