search icon

Οικονομία

Η Ελλάδα αναμένει το χρησμό της Fitch Ratings για νέα αναβάθμιση

Μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από S&P και τη DPRS έρχεται η σειρά της Fitch που εκτιμά ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξεως του 2,4%

Η νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας αναμένεται σήμερα το βράδυ από τον οίκο Fitch.

Στην αγορά έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και από τον συγκεκριμένο οίκο, μετά την S&P και τη DPRS, ενώ η Moody’s έχει αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες τη χώρα, ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade.

Η Fitch αξιολογεί σήμερα την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και, παρά τις σταθερές προοπτικές, αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε αναβάθμιση. Η Fitch Ratings τοποθετεί τη χώρα μας με αξιολόγηση BB+ και σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχουν ήδη δώσει οι οίκοι της DBRS, Scope Ratings και R&I.

Η Fitch εκτιμά ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% παρόμοια επίπεδα με τις επίσημες εκτιμήσεις, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη 1,7%, ενώ ο προϋπολογισμός της χώρας που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες τοποθετεί τον πήχη στο 3%. Για το 2025, η ανάπτυξη προβλέπεται σε 2%.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης υποστηρίζονται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, του ανθρώπινου δυναμικού ανάπτυξης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είναι μεταξύ των υψηλότερων ανάμεσα στις χώρες με βαθμίδα χαμηλότερης της επενδυτικής διαβάθμισης. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντιπαραβάλλονται με τις «κληρονομιές» της κρίσης δημοσίου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν τα μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, το χαμηλό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό, καθώς και τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα.

Προ ημερών η Societe Generale τόνισε πως η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο ανέκτησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και πιθανότατα θα λάβει άλλη μία από τη Fitch Ratings. Αντίστοιχα και η JPM τονίζει πως αναμένει ότι η Fitch Ratings θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley υπογράμμισε πως ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από την επιστροφή σε καθεστώς IG (επενδυτικής βαθμίδας) θα είναι η ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες, καθώς και η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο των εξασφαλίσεων της ΕΚΤ, και ως εκ τούτου για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ. Οι ισχύοντες κανόνες, με εξαίρεση το PEPP, προβλέπουν πως ένα κρατικό ομόλογο πρέπει να κατέχει status IG από τουλάχιστον έναν από τους οίκους DBRS, S&P, Fitch και Moody’s. Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς κρατικών ομολόγων σε IG θα πρέπει επίσης να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη 

Αυτές θα είναι οι νέες «Magnificent Seven» μετοχές του S&P 500 για το 2024 (πίνακες)

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Σφίγγει ο κλοιός: Έλεγχοι για φορο­διαφυγή μέσω courier και social media

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version