search icon

Οικονομία

Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στα καύσιμα

Σχεδόν διπλάσια η ανάπτυξη από όση προέβλεπε η κυβέρνηση - Το ΑΕΠ α΄ τριμήνου «σκαρφάλωσε» στα επίπεδα που βρισκόταν πριν 11 χρόνια, στο γ΄ τρίμηνο του 2011 - Σχέδια για επιπλέον παρεμβάσεις για τα καύσιμα, πέραν των επιδοτήσεων για το ρεύμα

Ανατροπή προβλέψεων και αλλαγή σχεδίων επί τα βελτίω προκαλεί η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο της χρονιάς για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε μια δύσκολη περίοδο όπου ο Ιανουάριος είχε περιορισμούς (στη λειτουργία της Εστίασης και όχι μόνον) που δεν είχαν προβλεφθεί όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός, ενώ τον Φεβρουάριο και Μάρτιο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή στην Ουκρανία και η εκρηκτική άνοδος των τιμών αερίου, πετρελαίου και ρεύματος, η ελληνική οικονομία πέτυχε διπλάσια ανάπτυξη (7% αντί 3,7%) από όσο ανέμενε η κυβέρνηση.

Το ΑΕΠ α΄ τριμήνου «σκαρφάλωσε» στα επίπεδα που βρισκόταν πριν 11 χρόνια, στο γ΄ τρίμηνο του 2011.

Στο υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσουν μια εις βάθος αποτίμηση των νέων δεδομένων στην οικονομία. Τόσο σε επίπεδο προβλέψεων για την συνέχεια της χρονιάς, όσο και για τα νέα περιθώρια προκειμένου να μπορεί η κυβέρνηση «να στηρίζει τον ελληνικό λαό, όπως έκανε στη διάρκεια της πανδημίας και το κάνει συνεχώς, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων» σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

Με τα δεδομένα αυτά πάντως, η Ελλάδα φαίνεται να έχει την 3η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στο 1ο τρίμηνο του 2022. Και ρεκόρ επενδύσεων, με 7 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των επενδύσεων, εκ των οποίων 4 τρίμηνα με διψήφια ποσοστά αύξησης!

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία των εσόδων το Μάιο, την πτώση τιμών του φυσικού αερίου και την θετική πορεία του Τουρισμού, οδηγούν σε σχέδια για επιπλέον παρεμβάσεις για τα καύσιμα, πέραν των επιδοτήσεων για το ρεύμα, αλλά και των ανακοινώσεων για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης ενεργοβόρων συσκευών ή άλλων μέτρων «ασπίδα» κατά της ακρίβειας, που θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη –την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Μαΐου.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο α΄ τρίμηνο του έτους εν συγκρίσει με τον Δεκέμβριο:

· η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5%

· οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7%

· οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6%

Σε ετήσια βάση όμως:

· η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021

· οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7%

· οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

· οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 15,5%.

Και από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πάντως ότι, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του τουρισμού στην χώρα μας εκτιμάται ότι θα «αντισταθμίσει» μέρος των όποιων απωλειών υπάρξουν, καθώς η τουριστική αγορά εκτιμά ότι φέτος τα τουριστικά έσοδα μπορεί να φτάσουν στα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 80% των εσόδων του 2019.

Διαβάστε ακόμα: 

Μπάνια νωρίς (μήπως και έχουμε γεγονότα!) deal Interamerican – ΟΡΙΖΩΝ, κέρδη πολλά στον Αστέρα και τρελά Ποσειδώνια πάρτι

Το σχέδιο για το εργοστάσιο Λαδόπουλου που θα αλλάξει την Πάτρα

Στον δρόμο για το σφυρί και το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αργολίδα

Exit mobile version