Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε 15 μέρες και οι αγορές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις των αναμενόμενων πολιτικών του, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς. Όπως όλα δείχνουν ο κύριος στόχος θα είναι η Κίνα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για έναν νέο εμπορικό πόλεμο και το ενδιαφέρον εντοπίζεται και στον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο θα απαντήσει στις πολιτικές Τραμπ.

Μια από τις άμεσες αντιδράσεις της Κίνας θα μπορούσε να είναι η περαιτέρω υποτίμηση του γουάν, κάτι που και στο παρελθόν το Πεκίνο είχε ξανακάνει, παρεμβαίνοντας μέσω της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, ώστε να πέσει η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και γίνουν οι εξαγωγές της φθηνότερες ώστε να αντισταθμίσει τους δασμούς.

Αυτή η τακτική είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν κατά την πρώτη θητεία του Trump και μπορεί να επανεμφανιστεί. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Brookings Institution, η αρχική αντίδραση της Κίνας είναι πιθανό να περιοριστεί σε μια υποτίμηση του γουάν, η οποία θα αντισταθμίζει αποτελεσματικά τους δασμούς μειώνοντας την τιμή των προϊόντων που εξάγει σε δολάρια.

Η Κίνα επιχειρεί να προετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια για σενάρια νέου εμπορικού πολέμου μέσω της στρατηγικής της «διπλής κυκλοφορίας» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης και στη μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και της αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης.

Διάφοροι αναλυτές προβλέπουν ότι εάν επιβληθούν δασμοί 60% στα κινέζικα προϊόντα, θα χρειαστεί υποτίμηση του γουάν κατά 10-12% για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες στην κινεζική οικονομία.

Ήδη το κινεζικό νόμισμα έχει χάσει σε σχέση με το δολάριο μετά την εκλογή Τραμπ, καθώς από 7,10 γουάν που ήταν η αξία ενός αμερικανικού νομίσματος στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, έχει ανέβει τώρα στα 7,32 (-3% της αξίας του γουάν).

Εάν τα πράγματα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν, την ώρα μάλιστα που και το ευρώ έχει χάσει ήδη 4,5% από τις αρχές Νοεμβρίου και είναι μια «ανάσα» από το 1 προς 1 με το δολάριο, η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το ισχυρότερο δολάριο θα οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες με σημαντική έκθεση στην Κίνα ή εκείνες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. Ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Volkswagen και η BMW ενδέχεται να πιεστούν ακόμα περισσότερο, καθώς θα έχουν απώλειες σε δύο μέτωπα.

Από τη μία οι αμερικανικοί δασμοί θα δυσκολέψουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ, από την άλλη, θα αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των φθηνότερων κινεζικών προϊόντων λόγω της υποτίμησης του γουάν.

Η αυξημένη ζήτηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της γενικευμένης αβεβαιότητας. Οι εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις καθώς οι τιμές των ομολόγων θα αυξάνονται.

Όμως εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί λόγω των αυξημένων δασμών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα νομισματική σύσφιξη, κρατώντας τα επιτόκια ψηλά κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει αντίθετες τάσεις στην αγορά ομολόγων.

Παράλληλα, μια σημαντική αλλαγή της σχέσης δολαρίου – γουάν θα επηρεάσει και άλλα ασιατικά νομίσματα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα στα νομίσματα και τις αγορές της περιοχής και δημιουργώντας ίσως ευρύτερες αναταράξεις, που θα έχουν κόστος για εταιρείες που είναι εκτεθειμένες εκεί.

Το αποτέλεσμα, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι ευρωπαϊκοί τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, όπως η τεχνολογία και η μεταποίηση στην Ευρώπη, να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από την υποτίμηση του γουάν, και εταιρείες όπως η Siemens και η Philips μπορεί να δουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα στην Κίνα, εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλότερες κινεζικές τιμές.

Τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες με σημαντική έκθεση στις ασιατικές αγορές μπορεί να δουν αυξημένη πίεση στις τιμές των μετοχών τους, καθώς οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία τους.

Οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το διεθνές εμπόριο και εκφράζονται ανησυχίες για το πώς οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Επιπλέον, εάν η Κίνα απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με δικούς της δασμούς, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι οι εντάσεις θα κλιμακωθούν και θα διαταραχθούν οι καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Μέχρι στιγμής το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει κάποια αντίμετρα έναντι των ΗΠΑ. Έχει μπλοκάρει την εξαγωγή στις ΗΠΑ κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ και εξαρτημάτων για αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ποια θα είναι η συνέχεια θα εξαρτηθεί αφενός από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ θα υλοποιήσει τα σχέδιά του, την αντίδραση του Πεκίνου αλλά και από τις αποφάσεις που θα λάβει και η Ε.Ε. η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Τι προβλέπουν οι επενδυτές ότι θα συμβεί το 2025 για το κρυπτονόμισμα

Οι δράσεις των τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Φόροι: Ποιες αλλαγές φέρνει το 2025 για μισθωτούς, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα