Η τεχνολογία αποτελεί το καταφύγιο όσων θέλουν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Το αξίωμα αυτό επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά και στο πεδίο της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, δηλαδή της κατάργησης των τιμολογίων σε χαρτί.
Το σχέδιο ξεκίνησε στο πλαίσιο της ΑΑΔΕ, σε μια ακόμα προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω εικονικών παραστατικών και περιλαμβάνει πέραν της τιμολόγησης, και την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, εξέλιξη που θα σημάνει με τη σειρά της το τέλος της τήρησης συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ηλεκτρονική τιμολόγηση να εφαρμοστεί εντός του 2019, ωστόσο οι αργοί ρυθμοί προώθησης του σχεδίου μεταφέρουν την εφαρμογή του στην επόμενη χρονιά. Με αυτό τον τρόπο, πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα μπορούν να εκδίδουν τα τιμολόγια τους και να ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους ηλεκτρονικά online. Φυσικά, ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική έκδοση, ενημερώνεται και η ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής και παράλληλα κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές, ενώ απλοποιείται και η περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Πάντως, όπως κάθε χρήσιμη εξέλιξη, η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα καρκινοβατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου 2019 η Κομισιόν να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε 12 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη μεταφέρει τους ενωσιακούς κανόνες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις ή δεν έχουν εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Με την νέα κυβέρνηση, επιταχύνεται η μετάβαση στην νέα εποχή, καθώς ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 η ΑΑΔΕ είχε σχέδιο να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο».