Την επισφράγιση σειράς συμφωνιών που επιτεύχθηκαν επί της αρχής προ διμήνου στο Ριάντ, αλλά και νέων σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς, όπως της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, φέρνει η διευρυμένη κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία που κατέφθασε την Κυριακή στη χώρα μας.

Μία αποστολή που αριθμεί πάνω από 120 επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη και που, όπως όλα δείχνουν, θα επιστεγάσει και τη βούληση για σύσφιξη των εμπορικών, επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια περίοδο που η Ελλάδα κάνει σημαντικό άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, όπως εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν για επενδύσεις των Εμιρατινών στη χώρα μας συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσω των κρατικών ταμείων ADQ και Mubadala.

Υπό το ίδιο πρίσμα, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αναμένεται άμεσα να κάνουν το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Συνεπενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί projects που θα τρέξουν στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται, μεταξύ άλλων, να υπογραφεί συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Στα highlights της επίσκεψης της σαουδαραβικής αποστολής, επίσης, αναμένεται να βρεθούν η στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω των Saudi Aramco και ΕΛ.ΠΕ. για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και η στήριξη και συμμετοχή του Ριάντ στο φιλόδοξο πρόγραμμα διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω broadband καλωδίου που θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα, σε ένα project  1 δισ. δολαρίων.

Οι συμφωνίες

Από εκεί και έπειτα με ενδιαφέρον αναμένονται συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών εταιρειών που θα συμμετέχουν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Δευτέρας, όπου και θα υπάρξουν εκατοντάδες συναντήσεις Β2Β. Συμφωνίες που είτε αφορούν την εμπορική συνεργασία και την είσοδο στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας εξωστρεφών ελληνικών εταιρειών, από τον χώρο των τροφίμων και των φαρμάκων,  είτε ακόμα και των συνεπενδύσεων σε μεγάλα ενεργειακά ή κατασκευαστικά projects.

Ως «πρεσβευτές» της ελληνοσαουδαραβικής επιχειρηματικής συνεργασίας θα εμφανιστούν στις εργασίες η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Olayan Λούμπνα Ολαγιάν, καθώς και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ). Αμφότεροι, εξάλλου, πέραν της στρατηγικής τους συνεργασίας (ο Ομιλος Olayan έχει αποκτήσει το 25% της ΤΕΜΕΣ και 49% στην Ιονική Ξενοδοχειακή όπου βασικός μέτοχος είναι η ΤΕΜΕΣ) συμπροεδρεύουν στην κοινή επιχειρηματική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Η διευρυμένη αποστολή από τη Σαουδική Αραβία κατέφθασε την Κυριακή στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Σαντορίνη, ενώ Δευτέρα και Τρίτη θα διεξαχθούν οι επίσημες συναντήσεις και οι εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Της αποστολής ηγείται ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Χαλίντ Αλ Φαλέχ, ο οποίος θα συνοδεύεται από 7 υφυπουργούς της κυβέρνησης και 3 γενικούς γραμματείς από τα υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών, Ισλαμικών Υποθέσεων.

Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από 58 εταιρείες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει ξενάγηση στη Σαντορίνη, σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, δείπνο με θέα το αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα και άφιξη στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

Σήμερα διεξάγεται το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο ξενοδοχείο «Intercontinental», με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, θα συμμετέχουν πάνω από 100 εταιρείες.

Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ, όπου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας ανά τομέα, επικεντρώνονται σε Ναυτιλία, Τουρισμό, Ενέργεια, Κατασκευές, Καινοτομία, Αγροτοδιατροφικά, ενώ με την ολοκλήρωση του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου B2B συναντήσεις, όπου και αναμένεται να κλειστούν πολλές συμφωνίες.

Τέλος, την Τρίτη θα διεξαχθεί η 5η Συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, στην οποία θα προεδρεύσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλέχ, όπου αργότερα θα υπάρξουν και οι ανακοινώσεις για τις διακρατικές συμφωνίες.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει τα τελευταία χρόνια μέσα και από την ατζέντα της οικονομικής διπλωματίας. Η χώρα μας έχει γίνει ένας ελκυστικός και φιλικός προορισμός για επενδύσεις. Προσδοκούμε με αυτό το φόρουμ να δώσουμε χώρο σε νέες, πιο ισχυρές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες με τη Σαουδική Αραβία. Πρωτοβουλίες που θα αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα στον αναπτυξιακό χάρτη της πατρίδας μας», λέει στο «business stories» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο από τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στην αποστολή είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή τόσο από εταιρείες επενδύσεων όσο και από πολυσχιδείς ομίλους που επικεντρώνονται σε διάφορα projects, από τρόφιμα και ενέργεια ως real estate. 


Από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Ριάντ πριν από δύο μήνες  

Ηχηρές παρουσίες

Μεταξύ των ηχηρών παρουσιών εκ μέρους της σαουδαραβικής αποστολής είναι αυτή της Aramco, της Acwa Power και της Saudi Telecom που θα εκπροσωπηθεί μάλιστα με πολυμελή ομάδα. Και αυτό καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι η εταιρεία μέσω της οποίας η Σαουδική Αραβία θα εισέλθει στην Κοινοπραξία για το broadband καλώδιο που θα αποτελέσει τη λεωφόρο «ταχείας κυκλοφορίας» δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο project συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων αναπτύσσει η εταιρεία TTSA έχοντας λάβει ήδη την υποστήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την Acwa Power, πληροφορίες λένε πως θα εξετάσει διάφορα projects είτε στο κομμάτι των ΑΠΕ είτε του υδρογόνου, όπου και η ίδια είναι ιδιαίτερα ενεργή τρέχοντας σημαντικές επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που κατασκευάζει, επενδύει και διαχειρίζεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets  σε λειτουργία ή υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες, αναπτύσσει σήμερα ένα mega project 5 δισ. δολαρίων για τη τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη Νeom δυναμικότητας 5GW.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ελληνικής αποστολής στο Ριάντ προ διμήνου, πέραν της παρουσίασης που έκανε, είχε συζητήσεις και με τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους του χώρου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ομιλος Μυτιληναίου), τις οποίες και θα επαναλάβει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Στον ενεργειακό τομέα, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αραβικό ενδιαφέρον για το project της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG στην Αλεξανδρούπολη που τρέχει η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου. Ο Ομιλος Κοπελούζου μάλιστα θα έχει ενεργή συμμετοχή στις εργασίες του φόρουμ αύριο.

Συμφωνία «ψήνεται» όμως και στον αμυντικό τομέα. Με τις «ευλογίες» των δύο κυβερνήσεων, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η SAMI (Saudi Arabian Military Industries) μεθοδεύουν συμφωνία για συμπαραγωγή  απαρτίων πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων. Κάτι που θα θέσει σε άλλη βάση και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μετά τη διάθεση εκ μέρους της Ελλάδας συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία πέρυσι το φθινόπωρο.

Από εκεί και έπειτα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και στον τομέα των τροφίμων. Ως «κράχτες» μάλιστα έχουν λειτουργήσει οι πρώτες συμφωνίες που είχαν κλειστεί στο Ριάντ προ διμήνου μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών εταιρειών για ελληνικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία. Με την προοπτική ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν περιθώρια σημαντικής διείσδυσης στην εκεί αγορά, η λίστα των συμμετεχόντων στο φόρουμ και τις B2B συναντήσεις είναι μεγάλη. Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία ως κατεξοχήν εισαγωγέας τροφίμων, που σήμερα νιώθει τον αντίκτυπο της αναταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, έχει διαμηνύσει πως αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο CNBC, να προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση που θα πλήξει τις περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές τροφίμων όπως είναι η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, στο φόρουμ θα συμμετέχουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις από τον χώρο των τροφίμων. Μεταξύ αυτών η Γιώτης, η Πίνδος ΑΠΣΙ, η Μέλισσα Κίκιζας, η Almi Foods, η Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια του Ομίλου Μύλοι Σόγιας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Intercomm Foods, η ΑΓΡΟΒΙΜ, η Μέλι Αττικής, η Τρικαλινός Αυγοτάραχο, η Mediterra κ.ά.

Πολύ ζεστό είναι το κλίμα και για τον φαρμακευτικό κλάδο, καθώς ήδη ELPEN, Unipharma και Frezyderm έχουν κάνει τα πρώτα βήματα συνεργασίας για εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία.

Συμφωνίες όμως αναμένονται και στο κομμάτι της αυτοκίνησης, με δεδομένο ότι εταιρείες όπως η Αφοί Σαρακάκη θέλουν να εισέλθουν στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με δύο μεγάλους ομίλους, που θα εκπροσωπηθούν στην Αθήνα.

Σημαντικές επαφές αναμένονται και στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης και του real estate. ΤΕΜΕΣ, Mitsis Hotels και Rhodes Marinas είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στο κομμάτι του τουρισμού, Intrum και Keller Williams αναζητούν Σαουδάραβες επενδυτές για project ακινήτων.

Από εκεί και έπειτα το ελληνικό ενδιαφέρον είναι πολυεπίπεδο, όπως φαίνεται και στη λίστα των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο φόρουμ, έχοντας κλείσει παράλληλα και Β2Β συναντήσεις με τους εκπροσώπους των περίπου 60 σαουδαραβικών επιχειρήσεων που θα έρθουν.  Μεταξύ αυτών, ΕΛ.ΠΕ., Ικτίνος, EXALCO, VITEX, RAYCAP, Δρομέας, Kleemann, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Space Hellas, Obrela Securitiy Industries , Warply κοκ.

Διαβάστε ακόμη:

Η γκάφα του ΥΠΕΞ, το τεράστιο μπέρδεμα με τα πλοία (κι η Αρχή Ξεπλύματος που τους… τα έλεγε από την αρχή), οι τρεις μπράβοι στην εισηγμένη, η Grivalia και τα 13 δένδρα

Jet2: Η διεθνής αεροπορική «βλέπει» ισχυρή ζήτηση σε Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Γιατί κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – Τι εκτιμά η Αθήνα