Στο 10% έχει αυξηθεί τον τελευταίο ένα χρόνο το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, απομονώνοντας στο 3,5% το λιγνίτη από 26% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Η μεγάλη επέλαση των ΑΠΕ στην αγορά, δείχνει σύμφωνα με τον υπουργείο και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ότι οι ΑΠΕ θα είναι έως το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού, με στόχο να προστεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι για τις άλλες τεχνολογίες, λαμβανομένου υπόψη ότι το μερίδιο των ΑΠΕ σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 7GW από τα 20GW της συνολικής παραγωγής ενέργειας», ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.
Για παράδειγμα, το υπουργείο έχει αρχίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να μελετά δράσεις για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και έργων. Η αποθήκευση ενέργειας, όπου καταγράφεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα επιταχύνει την διείσδυση των ΑΠΕ όπως επίσης και η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για θαλάσσια αιολικά πάρκα, Υδρογόνο και Βιομεθάνιο, αποτελούν τους νέους στόχους του ΥΠΕΝ.
Οι βελτιώσεις που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα έχουν συνέχεια. Μετά τις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, που είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας, είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Πρόκειται για αλλαγές που θα έχουν ολοκληρωθεί ως το στο τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σδούκου επισήμανε χθες την σημασία των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ και την επίδρασή στην μείωση των τιμών επ’ ωφελεία των τελικών καταναλωτών, λόγω μείωσης του κόστους της τεχνολογίας και του ανταγωνισμού.
Όπως μάλιστα δήλωσε, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην επέκταση του διαγωνιστικού σχήματος για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια καθώς και για τον προγραμματισμό του επόμενου έργου τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σε ότι αφορά τα άμεσα σχέδια του υπουργείου στόχος είναι να εκδοθεί ο Κανονισμός Βεβαιώσεων που εκκρεμεί από την πρώτη φάση της απλοποίησης της Αδειοδοτικής Διαδικασίας και η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις Μικρές Ανεμογεννήτριες και την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων ΑΠΕ.
Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου ολοκληρώνει το πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα με σκοπό να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 250 MW.