search icon

Οικονομία

Οι αντικειμενικές για τις περιοχές – φιλέτα στο Ελληνικό

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προσλάβει εκτιμητές που θα προχωρήσουν σε εισηγήσεις για το ποιες πρέπει να είναι οι τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν εντός των ορίων του έργου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου

Νέο ΕΝΦΙΑ… πολυτελείας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις περιοχές-φιλέτα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το project του Ελληνικού στα 6.200.000 τ.µ. του πρώην αεροδρομίου θα αλλάξει την όψη της Αθηναϊκής Ριβιέρας με έναν καινοτόμο και εντυπωσιακό πολεοδομικό σχεδιασμό. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η φορολόγηση στα σπίτια, στα γραφεία, στα καταστήματα κ.λπ. που θα χτιστούν σταδιακά και σε όλη την έκταση του έργου από τις παρυφές του Υμηττού έως τον Αλιμο, την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα. Φορολόγηση που θα βασιστεί πάνω στις αντικειμενικές αξίες που σήμερα δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Oι εκτιμητές

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται, λοιπόν, να προσλάβει εκτιμητές που θα προχωρήσουν σε εισηγήσεις για το ποιες πρέπει να είναι οι τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν εντός των ορίων του έργου και συγκεκριμένα «στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου», όπως ορίζει η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Νίκου Κουλοχέρη.

Συνολικά ζητούνται δύο βασικοί εκτιμητές και επτά αναπληρωματικοί που θα προχωρήσουν σε εισηγήσεις για τις τιμές ζώνης. Με αυτές τις τιμές θα προσδιοριστούν ακολούθως οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι 15 φόροι που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.

Για παράδειγμα, επηρεάζονται:

■ το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα,
■ τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ),
■ οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων,
■ το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,
■ πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων,
■ εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης, και
■ το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Για τον καθορισμό των αντικειμενικών θα ληφθούν υπ’ όψιν τόσο οι τιμές που ισχύουν στους όμορους δήμους όσο και τα χαρακτηριστικά τoυ νέου πολεοδομικού σχεδιασμού. Το project, εκτός από την οικιστική ανάπτυξη, προβλεπει και ζώνες με χρήσεις γραφειακές – επαγγελματικές, εμπορικές, αθλητικές, τουριστικές, ψυχαγωγίας κ.ά. Προφανώς, οι αξίες εντός της ζώνης αναμένεται να είναι υψηλότερες από αυτές που ορίστηκαν εντός του δήμου ή κοντινών περιοχών. Να αναφέρουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες στο Ελληνικό ανέρχονται από 2.200 έως 2.650 ευρώ/τ.μ. Για παράδειγμα, στη Γλυφάδα από 2.150 έως 4.600 ευρώ/τ.μ.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο στόχος είναι να πληρωθεί εντός του 2022 ο ΕΝΦΙΑ από τη Lamda Development (θα πρέπει να επιβληθεί αναδρομικά καθώς έχει γίνει η πρώτη εκκαθάριση του φόρου) για τη χρήση γης που απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο (προβλέπεται, δε, 20% έκπτωση στο δικαίωμα επιφάνειας). Μελλοντικά το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των ακίνητων που θα κατασκευαστούν. Και ο φόρος δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητος!

Τα πολυτελή διαμερίσματα στον Marina Tower πωλούνται από 7.500 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν έως και 26.200 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με τη θέα και τον όροφο. Η Lamda Development κάνει λόγο για συμφωνίες προπώλησης που αφορούν το 70% των κατοικιών στον Πύργο της Μαρίνας, ενώ υπάρχουν συμφωνίες για το υπόλοιπο 30% χωρίς ακόμη να έχουν πέσει οι υπογραφές. Οι 28 βίλες έχουν πωληθεί από τα σχέδια σε 27 αγοραστές, ενώ οι 100 πολυτελείς κατοικίες-διαμερίσματα (condos) στο παραλιακό μέτωπο εκτιμάται ότι θα έχουν πωληθεί, από τα σχέδια, μέχρι τον Ιούνιο.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες, αυτές που υπολογίζονται για τη φορολόγηση διαφέρουν από τις εμπορικές (αυτές δηλαδή που κλείνουν ή θα κλείσουν οι συμφωνίες), αν και στην περίπτωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας δεν αναμένεται να πέσουν και πολύ.

Στο αντίποδα, αναμένεται να εκτοξευτούν οι εμπορικές τιμές στις γύρω περιοχές, κάτι που παρατηρείται σε όλη τη ζώνη της παραλιακής λεωφόρου. Σημειώνεται δε ότι στην περιοχή τρέχουν και έργα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η ενοποίηση της νότιας ακτογραμμής, το ενιαίο δίκτυο ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, μήκους περίπου 18 χλμ., από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού ως το δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Διαβάστε ακόμα:

Siemens: Αποχωρεί από τη Ρωσία μετά από 170 χρόνια – Πώς γράφτηκε το τέλος εποχής

Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν στο newmoney: Γιατί ο οίκος Bulgari επιστρέφει στις ελληνικές «ρίζες» του (pics)

Επίσημο: Η Φινλανδία ζήτησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Exit mobile version