search icon

Οικονομία

Η «ακτινογραφία» του «Airbnb» για το 2019 στα ελληνικά ακίνητα

Σημειώθηκαν διπλάσιες διανυκτερεύσεις αλλά πτώση σε πληρότητες και έσοδα

Υπερδιπλάσια προσφορά σε διανυκτερεύσεις, αύξηση της προσφοράς σε καταλύματα, διπλάσιες κρατήσεις αλλά και πτώση σε έσοδα και πληρότητες.

Αυτά φαίνεται ότι ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων το 2019 για την Ελλάδα, όπως τα κατέγραψε η γνωστή πλατφόρμα AirDna, η οποία ενσωματώνει κι επεξεργάζεται στοιχεία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που φιλοξενούν καταλύματα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, την Airbnb και την Homeaway.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά o αριθμός των διαθέσιμων καταχωρήσεων για ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες στις δύο πλατφόρμες αυξήθηκαν από τα 76.369 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στα 95 χιλ. περίπου (για την ακρίβεια στα 94.592), σε ποσοστό κοντά στο 24% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο διαχωρισμός για «ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες» γίνεται από την εταιρεία δεδομένου ότι υπάρχουν και καταχωρήσεις για μεμονωμένα δωμάτια, αν και στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων- σε ποσοστό πάνω από 90%- αφορά ολόκληρες ιδιοκτησίες.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις οι οποίες, μετρημένες σε καταχωρήσεις ολόκληρων διαμερισμάτων- κατοικιών. Από τις 24.397 του 2018 υπερδιπλασιάστηκαν στις 50.595 στο τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχα συνέβη και με τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 95,1%: ειδικότερα, από τις 267.186 κρατήσεις διανυκτερεύσεων που είχε καταγράψει η AirDNA το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε την περασμένη χρονιά στις 521.353.  Σημειώνεται εδώ ότι η εταιρεία έχει καταγράψει για πέρυσι κοντά στο 1,35 εκατ. «διαθέσιμες» διανυκτερεύσεις, δηλαδή τις ημερομηνίες για τις οποίες διατίθενται τα καταλύματα προς μίσθωση από τους ιδιοκτήτες.

Επισημαίνεται εδώ ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η Eurostat δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα την περασμένη χρονιά (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και κάμπινγκ). Σύμφωνα με αυτά, παρά την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα, την περυσινή χρονιά, (21,5 εκατ. με +3,9% έναντι του 2018), η χώρα μας ήταν η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση- μαζί με τη Μάλτα- όπου πέρυσι σημειώθηκε πτώση κατά 3% στο σύνολο των διανυκτερεύσεων, την ίδια στιγμή που συνολικά στην Ε.Ε. πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Πτώση σε πληρότητες – έσοδα

Ως προς τα στοιχεία της AirDNA για τις πληρότητες και τα έσοδα των ιδιοκτητών, λόγω ακριβώς της αυξημένης προσφοράς καταγράφεται πτώση για την περυσινή χρονιά. Η πτώση στην πληρότητα είναι σε ποσοστό 15%, από το 45,4% που ήταν η μέση πληρότητα του 2018 σε όλη την Ελλάδα, στο 38,6% για το 2019, ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα μειώθηκε κατά 9,4% στα 43,5 ευρώ από 48 ευρώ το 2018.

Η AirDNA έχει καταγράψει και τη μέση τιμή καταλύματος, η οποία αντιστοιχεί σε 112,5 ευρώ πέρυσι από 105,6 ευρώ το 2018. Οι περιοχές όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τα έσοδα των ιδιοκτητών ήταν η Ανδρος (+25%), η Λέσβος (+19%), η Θεσσαλονίκη (+14%), η Καβάλα (+4%) καθώς και η Νάξος με τις μικρές Κυκλάδες (+4%). Η Κρήτη, όπως είναι εύλογο, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τις τοπ περιοχές στη χώρα μας για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, όπως άλλωστε και η Αθήνα, το Ιόνιο αλλά και τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων με προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.α..

 

 

Exit mobile version