search icon

Οικονομία

Η «ακρίβεια Πούτιν» απειλεί ανάπτυξη, συντάξεις και παροχές

Πώς προσγειώθηκε η ανάπτυξη σε 2,8% αντί... 6,5% στο γ' τρίμηνο, όπως θα «έτρεχε» αν δεν είχε κορυφωθεί η ενεργειακή κρίση Αύγουστο και Σεπτέμβριο – Η αύξηση των επενδύσεων «ξορκίζει» την ύφεση

Το επενδυτικό «μπουμ» σώζει τη χώρα από την ύφεση, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως η ακρίβεια Πούτιν «έκλεψε» από τη χώρα, όσα κέρδισε από τον Τουρισμό!

Η εξέλιξη αυτή «προσγείωσε» την Ανάπτυξη σε 2,8% αντί… 6,5% στο γ΄τρίμηνο, όπως θα «έτρεχε» αν δεν είχε κορυφωθεί η ενεργειακή κρίση Αύγουστο και Σεπτέμβριο που η τιμή φυσικού αερίου διεθνώς δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 200 ή 300 ευρώ (με αποκορύφωμα-ρεκόρ όλων των εποχών στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Με μικρότερο ΑΕΠ όμως, «τρίζουν» τα περιθώρια για άλλες παροχές εφέτος, ή ακόμη αυτές οι αυξήσεις στις συντάξεις: υπολογίστηκαν με βάση μαθηματικό τύπο και σε συνάρτηση με εκτίμηση για Ανάπτυξη 5,6% εφέτος. Τα στοιχεία είναι προσωρινά και μπορεί να βελτιωθούν μετά 2 ή 3 μήνες, σε επόμενη αναθεώρηση. Ωστόσο χάλασε το «σερί» των αυξήσεων (από 7,9% και 7,1% σε μόλις 2,8% στο γ΄τρίμηνο) και πλέον, για να επιβεβαιωθεί μετά τη βουτιά η πρόβλεψη για 5,6% εφέτος, απαιτείται στο δ΄τρίμηνο να σηκώσει «κεφάλι» και πάλι η Ανάπτυξη, με αύξηση ΑΕΠ 4,6% και άνω!

Οι αυξήσεις του 2023 θα είναι 7,75% και δεν θα αλλάξει, αφού με βάση τον ν.4997 που ψηφίστηκε προ μηνός, υπολογίζονται κάθε χρόνο βάσει όσων αναγράφει η Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Αν όμως αποδειχθεί ότι αντί 7,75% έπρεπε να δοθεί στους συνταξιούχους μικρότερη αύξηση λόγω μικρότερου ΑΕΠ, η διαφορά θα αφαιρεθεί από την αύξηση που θα τους δοθεί του χρόνου τέτοιο καιρό, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2024.

«Τις πταίει»

Ακόμα και με την πτώση αυτή πάντως, το «παιχνίδι» δεν έχει χαθεί για φέτος ακόμα. Ωστόσο διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για νέα μεγάλη άνοδο στο 3ο τρίμηνο.

Γιατί συνέβη αυτό;

Σε έναν μόλις πίνακα (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε εποχικά διορθωμένα στοιχεία ανά τρίμηνο) η ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει όλο τον «πόλεμο» που δέχεται η ελληνική Οικονομία:

  1. σε απόλυτα μεγέθη, στο 3ο τρίμηνο φέτος οι επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας (τουλάχιστον). Έφτασαν στα 6,5 δισ. ευρώ και μόνον πολύ πριν το 2012 μπορεί να είχαν φτάσει οι επενδύσεις (σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) σε μεγαλύτερο ύψος.
  2. αυξημένες από πέρυσι είναι επίσης και η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο στο 3ο τρίμηνο του 2022 (από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο) για πρώτη φορά μετά την πανδημία, το ΑΕΠ της χώρας είχε μείωση από το ένα τρίμηνο στο άλλο (47,469 δισ. έναντι 47,726 δισ. στο 2ο τρίμηνο ή -0,5%). Όλες οι τιμές αυτές είναι διορθωμένες και “καθαρές”, τόσο από εποχικές μεταβολές όσο και από τον πληθωρισμό. Χωρίς διόρθωση και σε “τρέχουσες” τιμές, το ΑΕΠ θα έδειχνε αύξηση 2,1% από το 2ο στο 3ο τρίμηνο (από 50,6 σε 55,4 δισ. ευρώ) ή +9,6% εν συγκρίσει με το 3ο τρίμηνο πέρυσι.
  3. η αύξηση των εξαγωγών αγαθών (καύσιμα) και υπηρεσιών (Τουρισμός) το 2022 έναντι του 2021, είναι σταθερά μικρότερη από την αύξηση στις εισαγωγές από το εξωτερικό. Δηλαδή πληρώνει περισσότερα από όσα εισπράττει για να εισάγει κυρίως πανάκριβα καύσιμα, φυσικό αέριο ή ρεύμα. Με «τιμές Πούτιν», όπως αποκάλυψε προ μηνός το newmoney.gr, στους εννιά πρώτους μήνες της χρονιάς στείλαμε ως χώρα στη Ρωσία μαζεμένα, όλα όσα της είχαμε δώσει στα 3 προηγούμενα χρόνια για εισαγωγές, από το 2019 ως το 2021!
  4. η Προστιθέμενη αξία στην Παραγωγή είχε σημαντική και συνεχή αύξηση και στο 3ο τρίμηνο: έφτασε 46,5 δισ. δηλαδή +1,6 δισ. ή +3,5% από το2ο τρίμηνο!

Ωστόσο η δυναμική αυτή ακυρώθηκε επειδή η κυβέρνηση έδωσε πρωτοφανείς σε ύψος επιδοτήσεις. Όλες οι κρατικές επιδοτήσεις αφαιρούνται από τον υπολογισμό του ΑΕΠ (καταγράφονται με αρνητικό πρόσημο “-“) επειδή δεν αποτελούν «αξία» προϊόντος, αλλά «δώρο» προς τους καταναλωτές.

Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν λόγω πανάκριβου φυσικού αερίου και ρεύματος Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων ετών –και όχι μόνο! Αφαιρέθηκαν έτσι από τον υπολογισμό του ΑΕΠ τα 5πλάσια από όσα έδινε το κράτος σε όλα τα προηγούμενα τρίμηνα: 2 δισ. ευρώ αντί 300-400 εκατομμύρια ή 373% περισσότερα από το 2ο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022!

Αν δεν τα έδινε όλα αυτά (ή αν έδινε μόνο 300-400 εκατ. όπως συνήθως) το ΑΕΠ δεν θα είχε μείωση 0,5% αλλά αύξηση 3% στο 3ο τρίμηνο φέτος. Αλλά και ετήσιας αύξηση 6,5% αντί 2,8% έναντι του 3ου τριμήνου πέρυσι!

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Άνοιξε νέο επενδυτικό κύκλο 60 εκατ. ευρώ

Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων

Exit mobile version