search icon

Οικονομία

Η αγορά των Airbnb στο κέντρο της Αθήνας «αλλάζει χέρια»

Οι «μεγάλοι παίκτες» κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας - Διαχειρίζονται 8 στα 10 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση - Νέοι περιορισμοί φέρνουν εμπόδια και ανησυχίες στους ιδιοκτήτες

Η αγορά του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας έχει αλλάξει πρόσωπο. Εκεί που κάποτε οι ιδιοκτήτες ενοικίαζαν τα διαμερίσματά τους για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, τώρα οι επαγγελματίες έχουν πάρει τα ηνία. Σχεδόν 8 στα 10 ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ελέγχονται από εταιρείες και επενδυτές που διαχειρίζονται εκτεταμένα «δίκτυα» ακινήτων.

Αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα έντονη στις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης. Στο Εμπορικό Τρίγωνο, που περιλαμβάνει το Σύνταγμα, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, το 86% των καταλυμάτων βρίσκεται στα χέρια επαγγελματιών. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι και την πλατεία Αττικής, τα ποσοστά είναι εξίσου εντυπωσιακά, αγγίζοντας το 80%. Με άλλα λόγια, οι «μεγάλοι παίκτες» έχουν κυριεύσει την αγορά, αφήνοντας τους μικρούς ιδιοκτήτες στο περιθώριο.

Οι εταιρείες αυτές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Αναλαμβάνουν τα πάντα: από τη διαχείριση κρατήσεων μέχρι την καθαριότητα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Φυσικά, αυτό έχει το κόστος του. Η προμήθειά τους φτάνει το 25% των εσόδων, αλλά οι ιδιοκτήτες φαίνεται να προτιμούν αυτή τη λύση, καθώς τους απαλλάσσει από τον κόπο και τη διαχείριση.

Οι νέες ρυθμίσεις

Εν τω μεταξύ, το κράτος βάζει το δικό του λιθαράκι, απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες με πάνω από τρία ακίνητα να συστήσουν εταιρεία. Και όχι μόνο αυτό. Από το 2025 και για έναν χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας –το 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα– θα επιβληθούν περιορισμοί στην έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στη δυνατότητα νέων καταχωρήσεων. Αν και το μέτρο έχει σχεδιαστεί να επηρεάσει κυρίως νέες καταχωρήσεις, οι συνέπειές του είναι αισθητές και στα ήδη υπάρχοντα ακίνητα που διαχειρίζονται τρίτοι.

Η λήξη ενός συμβολαίου μεταξύ ιδιοκτήτη και εταιρείας διαχείρισης απαιτεί την ανανέωση του ΑΜΑ για να συνεχιστεί η νόμιμη μίσθωση του ακινήτου. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις περιορίζουν την έκδοση ΑΜΑ σε συγκεκριμένες περιοχές, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό αποτελεί πλήγμα για όσους έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην αναβάθμιση των ακινήτων τους για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Χωρίς ανανεωμένο ΑΜΑ, τα ακίνητα κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες και ακυρώνοντας επενδυτικά σχέδια.

Επιπλέον, σοβαρούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αποκλείει από τις πλατφόρμες, όπως το Airbnb, ακίνητα που δεν έχουν χρήση κύριας κατοικίας. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση – κόφτη που επηρεάζει άμεσα αποθήκες, υπόγεια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και διατίθενται προς ενοικίαση, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους ιδιοκτήτες για τις επενδύσεις τους.

Η σχετική περιοριστική ρύθμιση προβλέπει πως μόνο ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίες μπορούν να παραμένουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό αποκλείει πολλά ακίνητα που είχαν ανακαινιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες τουριστών και επισκεπτών. Πρόκειται για χώρους που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ζήτηση, αλλά η μη ένταξή τους στο πλαίσιο κύριας χρήσης κατοικίας τους βγάζει εκτός αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Νιάρχος: Από τον δισεκατομμυριούχο playboy στο πρότυπο οικογενειάρχη

Το αληθινό Survivor του Κώστα Πηλαδάκη (pics)

Εξάρχου: «Το μετρό της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί το μεγάλο comeback της AKTOR»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version