search icon

Οικονομία

Η ΑΑΔΕ στο κυνήγι «εξαφανισμένων» εμπόρων

Στο μικροσκόπιό της κυκλώματα που εισάγουν προϊόντα και εξαφανίζουν τον ΦΠΑ στο εξωτερικό - Σωρευτικά, μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έκαναν φτερά πάνω από 130 εκατ. ευρώ

Στα ίχνη «εξαφανισμένων» εμπόρων βρίσκεται και πάλι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με μια μεγάλη επιχείρηση που έχει στόχο να ξεσκεπάσει νέα κυκλώματα τύπου carousel, με επιτήδειους που εισάγουν προϊόντα και εξαφανίζουν τον ΦΠΑ κάπου στο εξωτερικό! Με αυτό το τέχνασμα, μάλιστα, τα κυκλώματα νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αφού πωλούν φθηνότερα τα ίδια προϊόντα.

Συγκεκριμένα, τα αγαθά αγοράζονται και μεταπωλούνται χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ στην Εφορία. Δηλαδή, ο «εξαφανισμένος» έμπορος, όπως είναι η επίσημη ορολογία, εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, εκμεταλλευόμενος τα παράθυρα της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας. Ετσι ο επιχειρηματίας (που συνήθως κρύβεται πίσω από εικονικές διευθύνσεις) πουλάει φθηνότερα και αποφεύγει την Εφορία.

Ας δούμε ένα περιστατικό που αποτυπώνει ανάγλυφα το όλο κόλπο: εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών έκανε χρήση του καθεστώτος 42, όπως ονομάζεται, εξασφαλίζοντας απαλλαγή από τον ΦΠΑ, δηλώνοντας ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Ο σχετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε δηλώσει εικονική διεύθυνση. Είχε για νόμιμο εκπρόσωπο έναν Βούλγαρο, μέσω του οποίου έκανε την προώθηση των εμπορευμάτων στη Βουλγαρία και απαλλασσόταν έτσι από ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εισήγαγε ενδύματα και υποδήματα από την Κίνα, τα οποία έφταναν στην Ελλάδα. Επειδή όμως ο τελικός προορισμός ήταν η Βουλγαρία, τα προϊόντα δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ, παρέμεναν στην Ελλάδα και στο τελωνείο δηλωνόταν ότι θα πήγαιναν στη Βουλγαρία. Για να είναι πειστικό το κόλπο και για την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, η εταιρεία στη Βουλγαρία μετέφερε τα ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των προϊόντων σε λογαριασμό που υποτίθεται ότι ανήκε στην εταιρεία που είχε έδρα στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα, λοιπόν, παρέμειναν και διετίθεντο στην ελληνική αγορά χωρίς να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%. Ετσι, ήταν φθηνότερα σε σύγκριση με τα ίδια προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μέσω της κανονικής και φορολογημένης οδού. Επιπλέον, η συνεργαζόμενη με την εταιρεία εκτελωνίστρια δεν κατάφερε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων που είχαν καταβληθεί από την ίδια, εκ μέρους της επιχείρησης, για την πληρωμή των δασμών των προϊόντων που εισήχθησαν από την Κίνα, ύψους 150.000 ευρώ.

Το carousel

Αυτή την περίοδο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η ΑΑΔΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, τάμπλετ και φορητών υπολογιστών – και ιδιαίτερα το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου». Από τη δράση του κυκλώματος προέκυψε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 14 εκατ. ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020.

Το 2022 οι Αρχές ολοκλήρωσαν 176 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ, ενώ η εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε στο 83,5%! Από τη διενέργεια των παραπάνω ερευνών εντοπίστηκαν 147 περιπτώσεις «εξαφανισμένων» εμπόρων, που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ. Μόνο για την περασμένη χρονιά, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από αυτές τις περιπτώσεις «εξαφανισμένων» εμπόρων ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν ολοκληρώσει ελέγχους σε 108 σχετικές υποθέσεις, όπου εμπλέκονται πάνω από 100 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σωρευτικά, μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έκαναν φτερά πάνω από 130 εκατ. ευρώ!

Οι αδυναμίες του συστήματος ΦΠΑ καθιστούν τα κράτη-μέλη ευάλωτα στην απάτη, γεγονός που έχει συχνά σοβαρές συνέπειες για τα δημόσια ταμεία, καθώς ετησίως κοστίζουν στην Ε.Ε. περίπου 150 δισ. ευρώ!

Μόλις πριν από έναν χρόνο, το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα έδωσε στο φως της δημοσιότητας το μεγαλύτερο ως τώρα κύκλωμα με τέτοιου τύπου απάτες ΦΠΑ, από το οποίο υπολογίζεται ότι έκαναν φτερά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα: Τριήμερο πληρωμών για τους δικαιούχους

Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και το «καθαρόαιμο Δεξιό» κόμμα, ο ΒΟΑΚ εκτός χρόνου, τα τρελά κέρδη της ελληνικής Louis Vuitton και οι αναδοχές της Attica Bank 

Πλειστηριασμοί: Το αρχοντικό της Εκάλης και το «θρίλερ» με την τιμή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version